Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Terug naar de Groene Hel

Voor ons programma komen we met veel bijzondere mensen in aanraking. Mensen met een bijzonder verhaal dat inspireert, motiveert en verbindt. Niet alle verhalen halen de uitzending, maar zijn wel de moeite waard om te delen. Zo ontmoette redacteur Daniëlle Lok-Meijer de 82-jarige Janny die terugkeert naar het land waar ze haar hart aan heeft verpand: Brazilië.

“Nog geen maand nadat ze haar man heeft begraven, ontvangt Janny mij bij haar thuis in Hengelo. Aan de muur hangt een schilderij van een adelaar, geschilderd door haar man Guus. Vertrouwend op een God die ons op adelaarsvleugelen draagt. Gedragen voelt Janny zich, zeker in deze zware periode van rouw en afscheid nemen.

Jongensboek

Het verhaal van Janny en Guus leest als een jongensboek. Meer dan 60 jaar woont ze samen met Guus en hun kinderen in Brazilië. Daar vertellen ze het Evangelie aan de indianen die diep in het oerwoud van Brazilië, ‘de groene hel’ wonen. In al die jaren maken ze de nodige avonturen mee: indianen die naar de hut van Janny en Guus komen om onder haar rok te kijken of ze wel een echte vrouw is, en de stuipen op het lijf gejaagd worden door het klapperende kunstgebit van Guus. Of evangelisatie in de binnenlanden van Brazilë, waar je alleen lopend met een paard of kano kan komen.

Guus

Vier jaar geleden komen ze terug naar Nederland: Guus is ziek. De terugkeer werd voor hem een definitief afscheid van zijn geliefde Brazilië. Op 83-jarige leeftijd overleed hij aan de gevolgen van kanker.

Verlangen

Nu gaat Janny na vier jaar weer terug. Terug naar haar kinderen en kleinkinderen die daar wonen. Maar dat niet alleen: in Brazilië is ook de gemeente die ze samen met haar man gesticht heeft en waar hij nooit afscheid van heeft kunnen nemen.

Haar zoon Ruben, die in Nederland woont, begeleidt haar op haar reis. Hij maakt zich zorgen. In de vier jaar dat Janny met Guus in Nederland woont, is Brazilië veranderd. Idealiseert ze het niet teveel? Toch laat hij haar de reis maken, op één voorwaarde: in november komt ze terug naar Nederland en besluit ze of ze definitief terugkeert naar Brazilië of toch in Nederland blijft.

Gods leiding

Gisteren had ik contact met Ruben, die inmiddels weer in Nederland is. Na een goede reis heeft hij zijn moeder aan de zorgen van zijn broers en zussen in Brazilië overgelaten. Het viel Janny zwaar alleen terug te zijn in het huis waar ze al die jaren met Guus woonde. Maar nu heeft ze het goed: ze geniet volop van haar kinderen en kleinkinderen. Als ze in november terugkeert, neemt ze haar besluit. Of, zoals ze zelf zegt: ‘Zal de Heer duidelijk maken waar hij me nog in kan zetten.’ Voor Ruben staat één ding voorop: dat Janny gelukkig is, waar ze ook is.”

 

Beeld: Janny met haar schoondochter Teresa bij het ziekenhuis dat Janny en Guus hebben opgezet.

Reacties