Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Surinaams succes in Hengelo

Hij werd door 3FM uitgeroepen tot ‘Serious Talent’, hij speelde tijdens de opening van de Uitmarkt en was al te zien bij De Wereld Draait Door. Het talent van Jeangu Macrooy blijft niet onopgemerkt. Toch moest hij wel wennen, toen hij twee jaar geleden uit Suriname naar Nederland verhuisde.

“Het was wel echt een grote stap om naar Nederland te gaan,” begint Jeangu. “Ik heb een tweelingbroer, Xillan. Ons hele leven waren we ‘de tweeling’. We hebben dezelfde interesses en maakten altijd samen muziek. Maar ik merkte dat ik er echt aan toe was om voor mezelf te kiezen. Ik was gewoon klaar daar en toe aan de volgende stap.”

En dat bleek de juiste keuze. “Ik merk nu dat ik ook echt een eigen persoonlijkheid ben. In muziek ontwikkelen we nu ook los van elkaar. En dat is goed, al mis ik hem wel vaak heel erg. Zoals met onze eerste verjaardag zonder elkaar.”

Coming out
Toen hij een jaar of 18 was, kwam Jeangu uit de kast voor zijn moeder. Hoewel hij ervan overtuigd was dat zijn familie hem niet zou verstoten, was het toch een lastige tijd. “Ik vond het heel spannend want Suriname is best wel homofoob. Er is een hele bekende artiest die in een liedje zelfs oproept om homo’s en lesbiennes neer te slaan. Echt heel erg… Ik heb het mijn beste vriendin ook pas verteld toen ik 20 was.”

In Nederland besloot hij om eerlijk te antwoorden als mensen ernaar zouden vragen. “Nederland is gewoon veel toleranter en veiliger. Dat is ook wel een van de redenen waarom ik hierheen wou.”

Katholiek
Jeangu is Rooms-Katholiek opgevoed, maar gaat tegenwoordig niet meer naar de kerk. “Als ik dan de paus hoorde praten over homo’s, dacht ik: ik zit hier ook in de kerk hoor! Dus ik ga niet meer naar de kerk. Ik geloof zeker nog wel in God, maar het is wel wat minder conservatief. Ik zie het als een soort kracht, een energie. Maar dat komt voor mij op hetzelfde neer als een God die altijd bij me is.”

Muziek
Met zijn liedjes wil Jeangu graag verhalen vertellen. “Love is to hurt gaat over dat het oké is om fouten te maken, en dat je je niet te lang als slachtoffer moet gedragen. Brave Enough gaat over dat jongens worden opgevoed om stoer te zijn, terwijl het juist goed is om je gevoel te tonen. Ik gebruik liedjes vaak om dingen voor mezelf te definiëren. Wat vind ik ergens van, en wat helpt me?”

Sinds hij bij een label zit heeft Jeangu geen bijbaantje meer nodig. “Ik treed echt veel op. Dat regelt mijn label voor me, waardoor mijn netwerk nu ook steeds groter wordt.” En zo belandde hij bij De Wereld Draait Door, de Uitmarkt en werd hij ‘Serious Talent’. “Maar ik ben ook gewoon student hoor, mét tentamenstress.”

Reacties

Thema's