Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

“Mijn glas is altijd stampvol”

Een zeldzame aandoening in haar bindweefsel, maakt de wereld van Petra van Wees steeds beperkter. Waar ze vroeger veel een propvolle agenda had en veel onder de mensen was, is ze nu aan huis gekluisterd. Toch lukt het Petra om positief te blijven.

Van overal naar nergens
Petra is van origine activiteitenbegeleider en was ook als theaterregisseur aan de slag. Altijd op pad, altijd ontmoetingen met mensen. Door haar ziekte is dat niet meer mogelijk. Petra’s wereld wordt steeds kleiner. “Niet alleen omdat ik minder mensen spreek, maar ook omdat het altijd over mijn ziekte gaat. Dan moet ik weer vertellen wat er vandaag weer allemaal uit de kom is gegaan. Dat ben ik wel eens zat.” Om haar zinnen te verzetten, probeert Petra elke week een dagdeel naar de zorgboerderij te gaan. “Daar ben ik geen Ehler-Danos-patiënt, daar ben ik gewoon Petra. Ik heb afgesproken dat ze daar niet vragen hoe het met me gaat. Over mijn ziekte praten we alleen als ik daar zin in heb.”  

Vakantie
Niet alleen de zorgboerderij is voor Petra een plek waar ze tot rust kan komen. Binnenkort gaan ze weer op vakantie naar Oostenrijk, naar een plek die helemaal is ingericht voor mensen met een beperking. De reis daarnaar toe is echter zwaar. “Ik ben daar een paar dagen tot een week ziek van. Onderweg gaan er altijd wel wat botten uit de kom. Maar de plek is zo heerlijk!”

Positief
Ondanks alles blijft Petra een ontzettend positieve vrouw. “Dat is mijn karakter, geen truc. In mijn basis ben ik echt vrolijk en optimistisch. Dat heeft de Here God goed bedacht, want vermoedelijk was ik hier anders niet meer.” Petra ziet haar positiviteit ook als een strategie. “Soms lijkt het allemaal uitzichtloos en kan ik daar van balen. Humor is dan een hulpmiddel. Ik zoek gewoon een mop en zo relativeer ik het weer. Een blij kind van Jezus, dat ben ik al van kinds af aan.” 

Reacties