Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

"Met inzet lukt alles"

‘Met inzet lukt alles’, dat is de overtuiging van Mila Romeijn. Al 29 jaar zet zij zich in voor kansarme mensen in Lelystad, één van de armere gemeenten in Nederland. Samen met vrijwilligers realiseerde Mila de afgelopen jaren een schilderproject, een winkeltje met tweedehands kleding, een moestuin en vele andere projecten.

Kledingwinkel

Mila werkt in Zuiderzeewijk, de armste wijk van Lelystad. “De impact van de projecten in deze wijk is groot. Zo zorgt het winkeltje met tweedehands kleding ervoor dat jongeren weer durven solliciteren, omdat ze er nu leuk uit kunnen zien,” vertelt Mila. Het winkeltje is echt een plek van ontmoeting, waarin mensen van allerlei culturen en leeftijden met elkaar in gesprek raken. “We hebben met alle vrijwilligers een cursus gevolgd hoe om te gaan met de multiculturele samenleving. Iedereen kreeg een certificaat, dat is toch mooi?” De inkomsten van het winkeltje komen rechtstreeks ten goede aan wijkprojecten: zo is er deze zomer gereedschap aangeschaft voor de moestuin.

Moestuin

De moestuin ligt midden in de woonwijk en de bewoners werken er graag in. Mila: “Mijn buurvrouw ligt in scheiding en zij vindt tuinieren heilzamer dan een psycholoog. Ook mensen met een depressie laat ik lekker onkruid wieden. Ieder op hun eigen tempo en natuurlijk met een thermoskan koffie dichtbij.” In de moestuin staan vier fruitbomen, die hebben een naam: geloof, hoop, liefde en verbinding. “Dat zijn voor mij de vier belangrijkste woorden. Op elke boom is een kunstwerk geplaatst, gemaakt door iemand uit de buurt. Hartverwarmend!” Dit jaar worden er appels, pruimen, kersen en groenten geoogst. Alles wordt met elkaar gedeeld. “Hoe mooi zou het zijn als iedereen met al het lekkers uit de moestuin gerechten gaat maken uit hun eigen cultuur? Want mensen zijn hier arm, maar ook heel creatief,” vertelt Mila trots.

Cadeautjes van God

Het werk voelt voor Mila als een roeping. “Ik heb het gevoel dat ik een bepaalde kracht heb waarmee ik anderen kan helpen. Die kracht komt van God, een onuitputtelijke bron van liefde. Ik probeer die liefde uit te stralen aan anderen en zij geven het ook weer door. Sinds kort werkt er een meisje met angststoornissen bij ons. Ik zie haar opbloeien als een prachtige bloem. Daar doe ik het voor, dát zijn kleine cadeautjes van God.”

Reacties

Thema's