Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Mensen raken met kaarsen

Verhalen vertellen met kaarsen. Dat is het doel van Ger Postma uit Lelystad. Al 20 jaar maakt hij kaarsen. En niet alleen voor kerken, ook mensen vragen regelmatig of Ger een kaars voor ze kan maken. “Het mooiste is om bij mensen te zien dat ze tranen in hun ogen krijgen.”

“Ik had een kaars gemaakt die naar een vrouw van 96 jaar moest. Er kwam een foto op van haar overleden man en van haar zoon en er moest ook nog wat bij,” vertelt Ger. “Ik maakte een splijtend kruis, want dat is open en het moet toekomstgericht zijn. Ik kreeg uiteindelijk het dubbele van de prijs in mijn handen. Het geeft je een warm gevoel dat je wat bij die mensen geraakt hebt.”

Verlichting
De symboliek van een kaars past vaak goed bij de reden waarom mensen een kaars laten maken. “De kaars zou verlichting moeten geven. Mensen komen bij me met een knelpunt. Dan vragen ze of ik er een kaars voor kan maken. En wat ik dan maak weet ik niet Gaandeweg ontstaat er ‘iets’ en dan blijkt er toch een link te zijn.”

Met de kaarsen verspreidt Ger iets van zijn geloof. “Ik heb een keer de hele kruisweg op veertien kaarsen gemaakt. Ik ging verder dan het graf van Jezus, want daar stopt het niet. Het kruis komt tot bloei, want Jezus leeft. Hemelvaart en Pinksteren zijn de toekomst. Op deze manier mag ik mijn geloof doorgeven.” 

Stotteren
Zijn geloof is ontzettend belangrijk voor Ger. Toen hij 17 jaar oud was stotterde hij heel erg, terwijl hij nu zelfs wel eens preekt in een kerk. “Ik heb gemerkt dat ik er geen last van heb als ik voorga in een kerk. Maar voorlezen uit een boek lukt me niet. Dus ik moet vanuit mijn eigen gevoel kunnen praten. Dat zie ik als een wonder.”

Ger heeft geleerd dat zijn geloof hem altijd helpt. Daardoor heeft hij leren leven met onzekerheid. “Sommige mensen proberen vooral te houden wat je hebt. Ik denk dat je dat los moet laten en dat je gewoon moet doen wat er op dat moment gedaan moet worden. Verwacht niet het grote, geniet van het kleine. Dat geeft je kracht om verder te gaan.”

Reacties

Thema's