Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Leren van de natuur

Iedereen is waardevol op de zorgboerderij van Femy Bremer. Zes dagen per week ontvangt ze gasten die mogen meekijken en helpen. Jongeren met een verstandelijke beperking, ouderen met een depressie, licht dementerenden of fysiek beperkten, iedereen is welkom.

Femy en haar man zijn begonnen vanuit een gedeelde passie voor kinderen. “We hadden beiden het verlangen om een plek te creëren waar kinderen in contact zouden komen met alles wat groeit, bloeit en leeft. Als je kinderen iets bijbrengt, heb je ook hun ouders en grootouders te pakken,” vertelt Femy.

Inmiddels bestaat de zorgboerderij alweer 25 jaar. In die tijd is er veel veranderd. “Kinderen leren tegenwoordig niet meer om te wachten,” weet Femy. Op de boerderij leren ze dat wel. “Het zaad gaat in de grond en dan duurt het wel even voordat het opkomt. Dat zijn prachtige processen uit de natuur die we samen met de kinderen beleven.“

Leerzaam
Die processen zijn volgens Femy ontzettend leerzaam. “De natuur is een leerschool. De verwondering daarover, daar geniet ik van. De processen van het leven, het afsterven van leven… Dat zie je in de natuur en daar kan je mooi met anderen over praten.”

De passie om met kinderen te werken blijft. “Zodra de kinderen er zijn, komen we tot leven. Administratieve rompslomp zorgt ervoor dat je minder bezig bent met het eigenlijke werk. Het is wel nodig, maar wij willen het liefst met de deelnemers bezig zijn.”

Toekomst
De boerderij wordt over een aantal jaar overgenomen door Tom, de zoon van Femy. En ook de kleinkinderen draaien mee. “We hebben drie kleinkinderen: die maken hier ook deel van uit. En zo geven we heel bewust aan de volgende generatie door waar wij in geloven: de natuur en de beleving.”

Reacties

Thema's