Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Kapper voor na de chemo

Simone Rooding wordt kapper om goed te verdienen. Totdat de oppas van haar kinderen de zaak binnenloopt en vertelt dat ze kanker heeft: of Simone ook een pruik kan maken? Zo komt Simone in aanraking met Stichting Haarwensen.

Simone zag het op jonge leeftijd al helemaal voor zich. Een beetje knippen, föhnen, misschien nog wat make-up en het geld loopt wel binnen. Totdat iemand binnenkwam waar niet aan te verdienen viel. Haar oppas was kaal geworden door de chemo. “Ik dacht: hoe kan ik iemand die ik mijn grootste goed toevertrouw nu niet helpen?”

Haarwerk
Er zijn in heel Nederland 21 kappers die zich inzetten voor Stichting Haarwensen. “Dat ik daar één van ben maakt me heel trots.” Stichting Haarwens helpt kinderen tot 18 jaar die door ziekte hun haar verliezen. Simone helpt ook oudere vrouwen.

De vrouwen komen bij haar op het moment dat ze nog haar hebben. “Dan gaan we eerst wat haarwerken passen. Daar probeer ik een leuk moment van te maken: nu kun je een haarstijl kiezen die je altijd al hebt gewild.” Dan is het wachten op het telefoontje dat hun haar begint uit te vallen.

Onderschat
“Dat vind ik het zwaarste moment. Ook voor de vrouw zelf is dat vaak heel moeilijk. Soms huilen we samen als ik de tondeuse erin moet zetten.” Mensen onderschatten wat de impact is van een haarwerk. Vrouwen die een heftige periode van chemo achter de rug hebben stortten pas in als hun haar eraf moet. Met een kaal hoofd ziet iedereen dat je ziek bent.

“Je kan wel nobel zeggen dat het uiterlijk niet belangrijk moet zijn. Maar als je niet zelfverzekerd bent komt je innerlijk niet naar buiten. Het innerlijk en uiterlijk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je je van buiten weer sterk voelt, komt je innerlijk ook tot zijn recht.”

Missie
Voor Simone voelt het werk dat ze nu doet als een missie, een roeping.  “Kijk naar hoeveel Jezus heeft gedaan voor anderen. Ik wil in Zijn voetsporen treden. Dat klinkt misschien heel evangelisch, maar dat wil ik echt.” Op deze manier hoopt Simone anderen weer te inspireren ook iets te doen voor een ander. “Kom van die bank af! Juist zonder te verwachten dat je er iets voor terug krijgt.”

Simone staat met haar verhaal in de Goot 500. De Goot 500 is een lijst van mensen die de wereld mooier maken, mensen die anders rijk zijn, die zich inzetten voor anderen. Grote verhalen en kleine verhalen, uit binnen- en buitenland, ouderen en jongeren, bekende en onbekende mensen. 500 mensen zijn geselecteerd uit honderden nominaties. Met dit magazine willen de EO en Tear inspireren om ook in jouw omgeving de wereld mooier te maken. Want rechtbrengen is een feestje. De Goot 500 is hier gratis te bestellen.

Reacties