Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

"Ik wil dat mensen hier rust ervaren"

Van jongs af aan is hij er al helemaal weg van: vissen. En wie droomt er nou niet van om van z’n hobby zijn werk te maken? Tom Bremer deed het: op 18-jarige leeftijd startte hij zijn eigen vispark: Toms Creek. Nu - 13 jaar later - is het bedrijf nog steeds groeiende. "Ik wil dat hier ruimte is voor iedereen."

Ik ben gefascineerd door de natuur. Vooral de onderwaterwereld”, begint Tom zijn verhaal. “De dieren zelf, maar ook de sport. Het zijn inspirerende dieren: elke vis is anders.”

Die bewondering voor de natuur is terug te voeren op zijn jeugd: als kind was hij altijd buiten, in de natuur. “Mijn ouders zijn in 1990 vanuit Lelystad naar het buitengebied verhuisd. Daar startten ze hun zorgboerderij, De Huif.”

Passies combineren

Als Tom ouder wordt, zoekt hij naar manieren om zijn passie voor mensen te combineren met zijn passie voor vissen. “Ik studeerde agrarische innovatie aan de agrarische hogeschool. Tijdens die studie moest ik zes weken stage lopen. Ik koos voor een visvijver in Limburg.” Die stage bevalt prima. “Ik vond het daar geweldig. Mijn vader zei: ‘Ga dat hier ook gewoon doen!’ In een weiland van mijn ouders is toen de eerste vijver aangelegd.”

Christelijke wortels

Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een heus vispark met verschillende visvijvers, waar zowel ongeoefende als doorgewinterde vissers naar hartelust kunnen vissen. Tom ziet dan ook een verscheidenheid aan mensen zijn park bezoeken: “De één is heftruckchauffeur, de ander is bedrijfsarts. Allerlei rangen en standen vissen hier door elkaar. Onderling hebben mensen veel contact. Het is een sociaal gebeuren, daar komen ze óók voor.” 

Die beleving sluit prima aan bij wat Tom graag wil. “Van huis uit ben ik christelijk opgevoed. Mijn christelijk handelen in dit bedrijf zit 'm vooral in het feit dat ik graag wil dat mensen hier rust ervaren. Dat ze zich hier, midden in de natuur, kunnen opladen voor de dagelijkse gang van zaken. En er is voor iedereen ruimte. We zijn echt een smeltkroes van verschillende achtergronden en culturen." 

Zorgcliënten

Ook in Toms bedrijf krijgt iedereen ruimte om er te zijn zoals hij of zij is. “Ik heb een aantal zorgcliënten van de zorgboerderij van mijn ouders”, vertelt hij. “Hen hebben we een plek gegeven in het bedrijf. Dit werk is écht hun leven. Zo hebben we een cliënt die bijna niets meer kan. Hij loopt moeilijk en rijdt daardoor op een scootmobiel. Maar hier heeft hij zijn praatje en voelt hij zich gewaardeerd. Zijn visvijver is zijn alles.” Tom is blij dat hij op deze manier zijn bedrijf kan leiden en ziet ook potentie voor de toekomst. “Het bedrijf is constant groeiende. We hoeven er niet van te leven, want ik heb hiernaast nog een baan als projectleider bij de provincie Flevoland. Maar ik vind het heel leuk dat is gelukt om mijn passie voor mensen en sportvissen te combineren.”

Enthousiast geworden?

Wil je zelf ook eens een hengeltje uitgooien bij Toms Creek? Het vispark is voor iedereen toegankelijk. Je kunt er alle dagen terecht, behalve op zondag.

Reacties

Thema's