Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

“Ik teken niet iedereen als moordenaar”

Criminelen portretteren voor je werk, dat klinkt als een heftige bezigheid. Dat is het ook. Toch ziet kunstenaar, illustrator én gerechtstekenaar Felix Guérain het als een persoonlijke missie: “Ik teken niet iedereen als een moordenaar. Ik probeer ook de menselijke kant van het verhaal weer te geven. Als iemand iets fout doet, is er namelijk altijd ergens iets misgegaan op het pad.”

Deze missie is niet altijd vanzelfsprekend, zo blijkt uit het gesprek in Felix’ studio in Lelystad. Zo wordt er in de kroeg regelmatig op zijn verhalen gereageerd met: "ze moeten ze afknallen"! Felix is het daarmee oneens. Hij probeert juist altijd het goede in mensen te zoeken, hij wil iedereen aardig vinden.

Kleindochter

Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. “Ik had het heel moeilijk tijdens een zaak waarbij een kind was vermoord. Daar heb ik echt een week op staan kauwen. Mijn kleindochter steekt in volle vertrouwen haar handen uit, hoe zou ik haar dan iets aan kunnen doen? Dat kan toch gewoon niet. Ik was zo boos. De boosheid is nu weg. Klaarblijkelijk zinken zelfs de meest ellendige rechtszaken uiteindelijk in, hoe gek dat ook mag klinken.”

Knopje

Regelmatig raakt Felix in gesprek met verdachten en dat resulteert vaak in een fijn gesprek van mens tot mens. Elke keer concludeert hij dan weer voor zichzelf: “Als ik hem of haar misschien eerder had ontmoet en een knopje had om kunnen zetten, dan was het misschien wel goed gegaan.” Felix is ervan overtuigd dat er mensen zijn die geen kans hebben gehad, of ‘een foutje in hun hoofd hebben.’ “Ze dachten niet anders te kunnen. Daarmee is het niet gepermitteerd, maar er is soms wel meer begrip mogelijk”, meent hij.

Niet oordelen

Felix heeft geleerd niet meer te oordelen: “Ondanks dat ik dertig jaar ellendige dingen heb gezien tijdens rechtszaken, ben ik gek genoeg meer van mensen gaan houden. Ik ben veel voorzichtiger met veroordelen. Natuurlijk moet je een schuldige aanwijzen in een rechtszaak. Het is alleen niet aan ons om zo snel te oordelen. Want, wie weet wat jij had gedaan in zo’n situatie?“

Reacties

Thema's