Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

“Ik had al dit moois bijna moeten missen”

Als klein kind was Hennie al gefascineerd door het ijverige bijenvolk, dankzij een oom die bijen hield. Nog steeds kan hij er geen genoeg van krijgen. Hij besteedt veel tijd aan zijn bijenstallen op Landgoed Twickel in Overijssel, een prachtig landgoed met heuvels, bossen en beken. Een persoonlijk drama had er echter bijna voor gezorgd dat Hennie al dit moois had moeten missen. 

Hartstilstand
Het is bijna twintig jaar geleden dat Hennie een hartstilstand kreeg en het is dankzij zijn zoons dat hij dit na kan vertellen. De jongens waren toentertijd 19 en 21 jaar en reanimeerden hem, totdat de ambulances kwamen. “Daar ben ik nog altijd dankbaar voor,” vertelt Hennie geëmotioneerd. 

Bijen
Het jaar daarna wordt Hennie voor 100% afgekeurd door een hersenbeschadiging, opgelopen door de hartstilstand. Zijn kortetermijngeheugen is aangetast, Hennie kan niet meer zonder agenda. Nu hij niet meer kan werken, is hij veel te vinden op Landgoed Twickel. Hij werkt in de moestuin en is vrijwilliger bij museumboerderij Wendezoele. En natuurlijk verzorgt hij zijn bijen. Allemaal met de blote hand. “Met een pak en met handschoenen dood je gemakkelijker een bij. Bij het doden van een bij komt een gif vrij, waardoor het hele volk van slag raakt. Bijen zijn geurbewust.”

Kinderen en de natuur
“Als bijen je niet mogen, dan blijven ze om je heen zoemen.” Om Hennie zoemt geen enkele bij: een goed teken. Hennie vertelt graag dit soort feiten over bijen, hij vindt het fijn om zijn fascinatie te delen. Daarom geniet hij als er schoolklassen langskomen. “Kinderen hebben de toekomst, dus het is belangrijk dat zij al vroeg leren wat er in de natuur te beleven valt. We moeten daarin het goede voorbeeld geven,” aldus Hennie. 

Reacties