Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Hoe is het om te leven met 1 nier?

Een nier aan je neef doneren, zodat zijn levenskwaliteit omhoog gaat. Annie Middeldorp deed het. Donderdag vertelt ze op televisie dat ze geopereerd gaat worden en inmiddels is die operatie succesvol achter de rug. Nu kijkt Annie terug op een goede beslissing. “Het heeft heel veel indruk op me gemaakt en ik ben er een rijker mens van geworden.”

Het is inmiddels een paar maanden na de operatie en nog steeds staat Annie vierkant achter haar besluit. “Dat ik dát heb kunnen doen voor iemand. Dat hij zó opknapte en dat ik daar een rol in heb gespeeld. Ik voelde me bevoorrecht,” vertelt Annie. “Ik dacht dat ik van te voren de emotionele waarde ervan kon inschatten, maar het is vele malen emotioneler en ingrijpender dan ik me kon voorstellen. Maar wel positief allemaal.” 

Nierfalen
Gerie lijdt aan het syndroom van Laurence-Moon-Bardet-Biedl, en had als gevolg daarvan last van nierfalen. Toch was het geen uitgemaakte zaak dat Annie haar nier zou doneren. “Mijn schoonzus was er eigenlijk op tegen, omdat ze het een groot risico vond om een gezond lichaam te opereren. Dat wilde ze niet van een ander mens vragen.”

Toch wist Annie haar schoonzus te overtuigen. “Ik heb haar verteld dat ik bij de huisarts was geweest, dat ik alle research al had gedaan, dat mijn bloedgroep, bloeddruk en nierfunctie allemaal goed waren en dat ik er volledig van overtuigd was. En toen hebben we eigenlijk de rest van de avond alleen maar gehuild.” 

Zowel met Annie als met Gerie gaat het inmiddels heel goed. De nier is niet afgestoot en de waarden zijn allemaal goed. Annie merkt er ook niets van dat ze nu nog maar één nier heeft. “Af en toe kan ik nog voelen dat er inwendig een wond zit. Net als dat een oude wond een beetje gaat steken bij slecht weer. Maar dat vind ik echt niet storend.” 

Inspireren
Annie hoopt anderen te inspireren om ook orgaandonor te worden. “Ik zou het al fantastisch vinden als ik één iemand zou inspireren om het ook te doen. Ik kan natuurlijk niet in iemands emoties kijken, of iemand over de angst heen kan stappen. Maar ik wil ze aanmoedigen om ook de goede verhalen te lezen, als ze iets over risico’s tegenkomen.”

Voor mensen die nog twijfelen heeft Annie nog een boodschap. “Overweeg het alsjeblieft. Ik merk er zelf niets van dat ik geen twee nieren meer heb. Denk er alsjeblieft over na of je zoiets ook wil, want je maakt een andermans leven zó veel rijker.”

Reacties