Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

“Het leven is te kort om een lelijke koe te melken”

Op de knieën om staarten te wassen, het beste voer selecteren en nét even dat plukje vacht verplaatsen zodat de ribben mooier uitkomen. Het is dagelijkse kost voor Nico Bons, showkoeienboer uit de gemeente Molenwaard. Hij reist de wereld rond met zijn ‘dames’ en wint vele prijzen.

Het succes van Nico kwam niet zomaar. Hij was nog maar 21 jaar toen zijn vader een einde aan zijn leven maakte en Nico het bedrijf halsoverkop moest overnemen. “Dat verlies heeft me gedwongen om een bepaalde drive te hebben. De eerste jaren heb ik het verdriet weggestopt. Ik moest hard zijn, want ik moest bewijzen aan de buitenwereld dat ik als jochie van 21 dit wel kon. Er werd gezegd: hij gaat het niet halen, hij moet stoppen. Dat motiveerde mij alleen maar meer.”

Succesvol
Het zijn niet per se de prijzen die Nico voldoening geven. “Waar ik echt enthousiast van word is dat we het een week voor de show hebben gered. Dat we het beste eruit hebben gehaald.” Het is zeker niet makkelijk om succesvol te zijn met showkoeien. “Voldoende melk voor een dikke uier, voldoende voer, vier keer per dag voeren om de 6 uur, iedere dag wassen… Er zit een heel proces aan vast.”

Met het hele gezin
Soms moet Nico met zijn hele gezin offers maken. “Als we een avond naar bruiloft of een verjaardag willen, en het gaat niet goed in de stallen, gaan we niet. Het gaat om minuscule details bij elke blessure van de koe. Je moet 24/7 beschikbaar zijn. Maar het leven is te kort om een lelijke koe te melken!”

Dat offer maakt Nico graag, want de koeien betekenen veel voor hem. “Mijn vrouw en kinderen blijven op de eerste plaats staan. Toch ken ik alle koeien stuk voor stuk en kan tot vijftien generaties terug vertellen hoe ze eruit zagen, hoe ze zich gedroegen, noem maar op. En ik heb meer dan 10.000 kilometer met ze gereisd. Maar mijn vrouw en kinderen blijven op de eerste plaats staan.”

Reacties