Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Een wereldster in Austerlitz

Hij tourde met zijn band Flairck over de hele wereld. Van Azië tot Amerika, van Australië tot Europa: Erik Visser is er geweest. Toch besloot de gitarist neer te strijken in het dorpje Austerlitz, op de Utrechtse Heuvelrug. Een hele bewuste keuze.

“We kwamen als Flairck vaak in het cultuurcentrum Beauforthuis en aten dan regelmatig in een restaurant hier. Ik vond dit dorp zo mooi midden in Nederland liggen,” legt Erik uit. Hij verdiepte zich in de geschiedenis van Austerlitz. “Ooit lag hier het leger van Napoleon van 18.000 soldaten. Zij trokken heel veel mensen aan, bijvoorbeeld prostituees en schoenlappers. Dat zijn de mensen die hier nu wonen. Het is een arbeidersdorp.”

Gitaarschool
In 2003 startte hij de Gitaaracademie van Austerlitz. Daar probeert hij met zijn twee mede-gitaardocenten wekelijks de kloof te overbruggen tussen de kinderen van Austerlitz en de muziek van Bach. “Ik wilde wat doen voor het dorp. Het lesgeven is een oefening in geduld. Niet vanwege het niveau, maar meer als iemand niet luistert of zijn huiswerk niet heeft gedaan. Maar het is een goede aanvulling op het egocentrische gebeuren van jarenlang op het podium staan.”

Parkinson
Acht jaar geleden werd Parkinson bij Erik geconstateerd. Een ziekte die niet meer te combineren is met het spelen in Flairck. “Ik heb er acht jaar mee doorgespeeld. Maar in Japan ging het soms mis. Je weet nooit precies hoe je op de medicijnen reageert. Het is gewoon een soort speed. Als je iets teveel binnenkrijgt dan ga je als een trein. Dus in Japan liep ik af en toe op de zaak vooruit. Ik ging te snel.”

Toch laat Erik zijn leven niet leiden door zijn ziekte. “Ik heb de instelling om het allemaal van me af te houden. Te doen alsof ik geen Parkinson heb. Ik heb er geen tijd voor.”

Reacties