Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

De plek waar God je wil hebben

Zuster Greet staat aan het hoofd van het Diaconessenhuis Bethanië in Amerongen. Een plek van gastvrijheid, ontmoeting, stilte en bezinning. De diaconessen vormen een leefgemeenschap, in dienst van God. Er zijn zes zusters actief en elke zuster is mantelzorger

“Ik kom uit een gezin van 13 kinderen. Mijn ouders waren van de gereformeerde gemeente, en hebben zich daar erg afgewezen gevoeld. Dusdanig zelfs dat ze uit de kerk zijn gegaan, en thuis preken gingen lezen. Ze hebben ons met liefde opgevoed, maar we hebben ook veel angsten en onzekerheden meegekregen.”

Diacones
De zus van Greet ging in het Diaconessenhuis van Oosterbeek werken. “Zij kwam terug met verhalen over vreemde mensen met vreemde kleren aan. Ik ging eens met haar mee op bezoek, ik was zestien. Toentertijd zocht ik werk en daar hadden ze iemand nodig voor de  keuken. Zo kwam ik bij de Diaconessen.” Gedurende haar werk voor de Diaconessen, kwam ze veel in aanraking met de Bijbel en het geloofsleven van de zusters. “Mijn geloof werd persoonlijker, en er was een dag dat ik gevraagd heb: God, bent U er echt? Toen zag ik een regenboog, en heb ik mijzelf aan God gegeven. Ik besloot diacones te worden in Amerongen.”

“Dat moest ik natuurlijk ook aan mijn ouders vertellen, zij reageerden heel mooi op deze beslissing. Mijn moeder zei: de waarde van het leven is dat je een plek vindt waar God je wil hebben.”

Gemeenschap
“In een gemeenschap wonen is het mooiste én het moeilijkste wat er is. Je moet elkaar de plek gunnen waar zij het gelukkigst is. Ruimte daarvoor ontstaat daar waar vergeving is, en vergeving is daar waar je het bij God kunt brengen. Dat is een gemeenschap zijn. We zijn elkaars slijpstenen, ook al kunnen we elkaar soms achter het belang plakken.” 

Reacties