Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

De kracht van positieve woorden

Op de bank bij Bert is het al gelijk duidelijk: de 25-jarige Quasim Payne is een vrolijke jongen met een vlotte babbel. Toch is dat niet altijd zo geweest. Na een moeilijke periode in zijn jeugd kiest hij voor een leven met God en is hij vastbesloten: “Ik wil mensen opbouwen met positieve woorden.”

Elke week verschijnt er eentje op Facebook: een video waarin hij jong en oud bemoedigt, motiveert en inspireert om niet op te geven in het leven. Ook op YouTube is Quasim actief: onder de naam ‘Quas G. deelt hij wekelijks video’s van ‘Jouw dosis positiviteit.’ In deze video’s deelt hij met veel enthousiasme en een vleugje humor allerlei redenen om positief te zijn. En het werkt, vertelt Quasim. “Ik had nooit verwacht dat je alleen al door positieve woorden mensen verder kunt helpen. Maar ik krijg regelmatig berichtjes van kijkers, zoals ‘bedankt man, je hebt me echt geholpen.’ Dat bemoedigt me enorm.”

Moeilijke periode

De in Curacao geboren Quasim is niet altijd zo’n ‘Mr. Positivo’ geweest. “Vroeger ging ik wel naar de kerk, maar op een gegeven moment ben ik afgehaakt. Toen ik nog in Rotterdam woonde, kwam ik met verkeerde vrienden in aanraking”, vertelt hij. Hij zoekt zijn bevestiging in uitgaan, vrouwen en geld. Toch merkt hij keer op keer dat die zoektocht alleen leegte brengt. “Ik kon nergens vinden wat ik zocht. Daardoor ging ik samen met mijn vrienden stelen, vechten en andere mensen uitschelden. Eenmaal thuis voelde ik me weer leeg.”

Op de knieën

Tot die ene avond: na een avondje stappen voelt hij zich weer zo alleen, dat hij besluit op z’n knieeën te gaan voor God en Hem aan te roepen met de woorden ‘God als u werkelijk bestaat, laat het mij dan zien alstublieft!’ “Het gevoel wat ik op dat moment voelde, kan ik niet omschrijven. Hij vulde me met Zijn liefde”, vertelt Quasim.

Eenmaal voor God gekozen, maakt dat zijn leven niet gelijk veel gemakkelijker. “Mijn vrienden noemden me ‘mietje’, maar ik wist dat ik echt voor God moest gaan. In het begin had ik nog veel woede in me, maar op een gegeven moment kwam ik in aanraking met mensen die positieve woorden spreken. Daardoor leerde ik wat de kracht van woorden is. Je kunt er mensen mee opbouwen of mee afbreken.”

Geloof, hoop en liefde doorgeven

Met zijn raps en video’s wil hij anderen graag bemoedigen en verder helpen. “Ik zie heel veel mensen in het leven die struikelen. Of ze gaan om met verkeerde mensen, zoals ik deed. Het is voor mij een hulpmiddel om te vertellen wat ik heb meegemaakt.” Ook gebruikt Quasim zijn raps om God te eren. “Ik heb heel veel geloof, hoop en liefde gehad. Dat wil ik graag teruggeven. Iemand anders een duwtje in de rug geven en ‘you can do it!’ zeggen.

Reacties