Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

“De dood heeft mij geleerd om te gaan leven”

Als kind verliest ze haar moeder en op latere leeftijd ook haar vader. Het afscheid schoot voor haar gevoel vreselijk tekort. Nu heeft Mireille een uitvaartbedrijf, dat anderen de kans geeft om het mooiste uit een afscheid te halen. “De dood heeft mij geleerd om te gaan leven.” 

Uit angst om ook haar vader te verliezen klampt Mireille zich vast aan haar vader. Ze blijft erg afhankelijk van hem, ook nadat ze trouwde. Totdat hij er niet meer was. “Ik was zo boos toen hij overleed. Ik begreep er helemaal niks van,” vertelt ze. Haar geloof komt hierdoor op een laag pitje te staan. “Ik kon even helemaal niks met God.” 

Toch krabbelde Mireille op. Nu zoekt ze steun bij haar man en inmiddels is ze voorzichtig begonnen met haar eigen uitvaartbedrijf. “Toen mijn man zijn bedrijf verloor hadden we geen inkomsten meer. Ik stond juist op het punt dat ik dacht: ik weet niet of ik dit wel wil blijven doen. Het begon net wat moeilijker te worden.” Nu moest ze wel. De knop ging om: ik ga ervoor!

Vertrouwen
Dat blijkt de juiste keus te zijn. Mireille bloeit helemaal op. Haar zelfvertrouwen én haar vertrouwen in God komen weer terug. Nu helpt ze anderen met het afscheid van een dierbare, maar dat helpt Mireille zelf ook. “Zij geven mij het vertrouwen om iets ontzettend belangrijks voor te bereiden. Dat vind ik zo bijzonder. Ik weet wel dat zo’n afscheid nog maar het begin is van het hele rouwproces. Maar dat hele kleine stukje, daar kan ik nu bij helpen.”

Wonder
In haar werk komt Mireille natuurlijk ook veel lijden tegen. “Ik geloof niet dat God verantwoordelijk is voor het lijden dat wij meemaken, of dat Hij altijd voor een wonder moet zorgen. Het wonder zit juist in jezelf, hoe je met moeilijkheden omgaat.” 

De dingen die Mireille zelf heeft meegemaakt hebben haar uiteindelijk alleen maar sterker gemaakt. En anders was ze misschien wel nooit een uitvaartbedrijf begonnen. “Als ik ergens door op mijn plek ben gekomen, dan is het wel hierdoor.”

Reacties

Thema's