Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Annemarie van Heel Holland Bakt: "Geloof is mijn identiteit"

Wekelijks kluisterde het populaire bakprogramma miljoenen kijkers aan de buis: Heel Holland Bakt. Eén vrouw die vanaf het begin af aan al indruk maakt, is de 39-jarige Annemarie Pronk uit Den Haag. Maar naast bakken heeft ze nog een grote passie: zingen. En dan het liefst gospel, want de liefde voor God is groot: “Geloof is mijn identiteit.”

Op het moment dat ik Annemarie interview, zijn de uitzendingen nog in volle gang. Of ze de finale haalt en ‘m wint, is dan nog een goed bewaard geheim. Slechts een klein cluppie mensen weet de uitkomst: haar eigen gezin. En dat was best lastig de afgelopen tijd, erkent Annemarie. “Ik heb een gezin met vier dochters. De jongste is 1, de oudste 12. Vooral voor mijn kinderen was het moeilijk om hun mond niet voorbij te praten, zeker omdat mensen er in het begin veel naar vroegen.”

Met z’n allen voor de buis
En hoewel ze zelf natuurlijk de uitkomst allang weet, geniet ze volop van alle aandacht die het programma met zich meebrengt. “Elke zondag kijken we ergens anders: bij buren, vrienden of (schoon)ouders. Als ik tijd heb, maak ik iets wat ik ook in die uitzending heb gemaakt. Dat eten we dan met z’n allen bij de koffie.” Dat het programma leeft onder veel mensen, merkt Annemarie aan alle reacties die ze krijgt. “Iedereen leeft ontzettend mee. Ik krijg leuke reacties via e-mail en Whatsapp. En ik word herkend op straat”, lacht ze.

Toch was de afgelopen periode ook een pittige tijd voor Annemarie. “Je moet je eigen recepten ontwikkelen. Natuurlijk doe je ‘een beetje van dit en een beetje van dat’, maar je bent veel met smaken aan het experimenteren. En je moet veel oefenen, want de tijd in de tent is krap. Daarnaast had ik mijn werk én de zorg voor mijn gezin."

“Goddelijke” hapjes
De oplettende kijker is het misschien opgevallen, maar in haar creaties verwees Annemarie een aantal keer naar haar christelijk geloof. “De bladerdeeghapjes heetten “Taste and See”, wat verwijst naar ‘Proef en zie dat de Heer goed is’ (Psalm 34:9) uit de Bijbel. En de vuurtoren die ik maakte, noemde ik “My Lighthouse.” Dat is een nummer van Rend Collective dat ik met het YMCA Gospel Choir zing”, legt ze uit. Ook tijdens de opnames kwam haar geloof wel eens naar voren. “Tijdens de opnames heb ik wel een enkel bijzonder gesprek gehad. Ik was me ervan bewust dat ik een heel diverse groep mensen kwam die wellicht heel anders in het leven staat dan ik. Dat is anders in mijn dagelijks leven en werk: daar heb ik veel christenen om me heen. Ik heb er van tevoren wel over nagedacht: ‘Ga ik heel bewust bidden voor het eten, of niet?’ Maar ik ben gewoon mezelf en zo ben ik er ook heengegaan.”

Niet voor niks
Waar Heel Holland Bakt Annemarie brengt, weet ze nog niet. Maar één ding weet ze wel: “Dit komt op mijn pad, en ik geloof dat het niet zomaar is. Soms zie je niet direct wat Gods bedoeling is, maar pas achteraf.” De deelname aan Heel Holland Bakt komt voor haar in ieder geval precies op het juiste moment. “Het is een bijzondere samenloop van omstandigheden. Voordat ik wist dat ik mee mocht doen aan Heel Holland Bakt, was ik al bezig met een zoektocht : wat wil ik precies, waar word ik nou blij van?’”

De geboorte van haar jongste dochter grijpt Annemarie aan voor een lange periode van verlof. “Ik was leidinggevende op de intake-afdeling van het Leger des Heils. Een leuke baan, maar met veel verantwoordelijkheid. Ik miste het om zelf ‘echt’ aan de slag te zijn.” In de zeven maanden verlof geniet ze met volle teugen, maar stilzitten doet ze allerminst. “Ik ben echt een doener, dus heb ik allerlei projecten opgepakt waar ik anders geen tijd voor heb. Zo heb ik gerechten gemaakt die anderen thuis af konden halen en heb ik een kerstkoor opgezet in mijn kerk. Dat wilde ik al zo lang!”

Geloof, hoop en liefde
Je talenten inzetten en op die manier kleine stukjes geluk uitdelen, dát is voor Annemarie geloof, hoop en liefde in het klein. Dat doet ze door te bakken, maar zeker ook door het zingen bij twee gospelkoren: het Scheveningse YMCA Gospelchoir en Gospel Boulevard. “Ik vind het leuk om te delen, ik geef vaak gebak weg. Zo kunnen anderen er van meegenieten: eten is ook verbinden.” Diezelfde verbinding ervaart ze als ze zingt: “Muziek is de taal van je ziel. Als je zingt vanuit je hart, kun je mensen écht raken. Dat vind ik heel bijzonder. Bij de repetities van Gospel Boulevard denk ik elke keer: ‘Zo klinkt het in de hemel’.

Haar geloof uitdragen door te zingen, is voor Annemarie erg belangrijk: “Geloof is mijn identiteit. Mijn hele bestaan is daarop gebouwd. Natuurlijk vind ik geloven soms best lastig, als ik zie hoeveel ellende er op deze wereld is. Maar tegelijkertijd zie ik een sprankje hoop: ik geloof echt dat er iets beters komt. Ik weet niet zo goed hoe mijn leven eruit zou zien als ik dat niet zou hebben. Dat je doodgaat en dat is het dan…”

Aan de hand van God
Het geloof draagt ze al van jongs af aan met zich mee. En daar is ze niet altijd blij mee geweest… “Toen ik wat jonger was, ben ik weleens jaloers geweest op mensen die in één keer bekeerd zijn. Zij kunnen zo vol vuur zijn! Nu zie ik dat anders: ik ben altijd aan de hand van God meegegaan door het leven. Ik ben heel geleidelijk in het geloof gegroeid: geen hoge bergen en diepe dalen. Ik heb ook niet veel nare dingen meegemaakt in mijn leven, ik ben een heel gezegend mens.” Als moeder van vier dochters wenst ze hen ook een leven dicht bij God toe: “Ik hoop en bid dat ze mogen ervaren dat God er altijd is. Dat ze altijd bij Hem terecht kunnen en daar ook voor durven uitkomen.”

Toekomst
Of Annemarie de finale wint of niet, ze kijkt erop terug als één groot avontuur dat ze niet had willen missen. En eentje die wellicht deuren opent voor haar toekomst. “Mijn man en ik beginnen sowieso een bed & breakfast. Dat willen we allebei heel graag. En het lijkt me ook heel leuk om bakworkshops te gaan geven. Want ik vind bakken écht heel erg leuk om te doen.”

Tekst: Janet Freriks

Beeld: © MAX / Roland J Reinders

Reacties

Thema's