Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

"Alsof het zo moest zijn"

Geloof en een Hoop Liefde brengt dagelijks bijzondere verhalen van gewone mensen dichtbij. Niet alleen staat wekelijks een andere plaats centraal, ook over de grens gaan we ook zoek naar mooie verhalen. Maar er is meer, want ook online zijn er genoeg indrukwekkende, ontroerende en inspirerende verhalen te vinden over geloof, hoop en liefde. Elke week lichten we één zo'n verhaal uit. Vandaag: de bijzondere samenwerking tussen een Apeldoornse stukadoor en een Syrische vluchteling.

Toeval bestaat niet. Dat ondervond ook de Apeldoornse stukadoor Ben Brüggemann (64). Hij wilde zijn oude gereedschap naar de stort brengen, maar dat is er nooit van gekomen. Zijn gereedschap krijgt nu een tweede leven in handen van de Syrische vluchteling Jumaeh Alseedou (36).

“Ik was bezig met het opruimen van mijn schuur en had wat oud gereedschap achterin mijn auto gelegd. Dat wilde ik naar de stort brengen”, vertelt Ben. Daar is het alleen nooit van gekomen. “Alsof het zo moest zijn." 

Jumaeh

Ben wordt namelijk gebeld door een van zijn klanten: of hij een werkplek heeft voor de Syrische Jumaeh Alseedou (36). Jumeah vluchtte een jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland. Klanten van Ben bieden de Syrische vluchteling een logeerplek aan en zijn op zoek naar een werkplek voor hem. Omdat Jumaeh al sinds zijn zestiende stukadoor is, is de link met Ben snel gelegd. “Nee zeggen was voor mij geen optie”, legt Ben uit.

Goed doen voor de ander

En dus tovert Ben de de troffels en spanen weer uit zijn auto tevoorschijn. Inmiddels gaan de mannen twee dagen per week met elkaar op pad. “Mijn werk heeft nieuw elan gekregen. Ik vind het ontzettend leuk om te doen”, vertelt Ben. “Zoiets moet je nooit uit financieel of zakelijk oogpunt doen, maar omdat je goed wilt doen voor de ander.” Uiteraard is Jumeah blij met de kans die hij krijgt: “Ik wil graag meedoen in de maatschappij. Mijn droom is een huis, de komst van mijn vrouw en kinderen naar Nederland en een baan als stukadoor.”

Prima team

“Jumaeh wil er echt iets voor doen om hier wat te bereiken”, vertelt Ben. Dus legt Ben met liefde uit hoe stukadoors hier in Nederland te werk gaan. “In Syrië werken ze met zand en cement, dus het lichte gips dat we hier kennen is een makkie voor hem. Het verschil in stukadoren tussen onze landen is echter groot. Ook werken wij hier met andere materialen. Ik leer hem de nieuwste technieken waar Jumaeh nog niet bekend mee is. Ik waardeer zijn werkhouding enorm.”

De mannen werken tot januari met elkaar samen. Hoe het daarna verder gaat, weten ze nog niet.

Bron en foto: Samen goed voor elkaar

Reacties