Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Proef de cultuur van het mooie Molenwaard

Als je wel eens in de gemeente Molenwaard bent geweest, dan weet je het: in deze gemeente vind je de wereldberoemde molens van Kinderdijk. Maar ook de oude vestingstad Nieuwpoort met zijn vele bezienswaardigheden is zeker een bezoekje waard. Wil je liever de natuur in? Maak dan een heerlijke wandeling in natuurgebied De Kooi in Streefkerk.

1. Ontdek de wereldberoemde molens van Kinderdijk
Ze behoren tot het UNESCO Werelderfgoed en zijn - net als klompen en tulpen - onlosmakelijk met Nederland verbonden: molens. Uiteraard kun je de molenroute te voet of per fiets verkennen. Wil je eens wat anders? Neem dan de boot of de paardentram! Kruip in de huid van het molenaarsbestaan bij museummolen Blokweer of de molenwerkplaats.

2. Kom tot rust in Natuurgebied de Kooi
Zoek je een plekje waar je even tot rust kunt komen en weer helemaal op kunt laden? Wandel dan eens rond in natuurgebied De Kooi. Een heerlijk rustige plek waarin je volop kunt genieten van de natuur. Er is een wandelroute uitgestippeld en de bijbehorende bordjes voeren je onder andere langs een eendenvangpijp, boerengeriefhoutbos, bijenstal en padden- en libellenpoel. Dorstig geworden van het wandelen? Geniet dan van een lekker kopje thee in de theetuin!

3. Bewonder de prachtige houtsnijwerken van Adrie Bezemer
Dat je van hout de meest prachtige kunstwerken kunt maken, bewijst Adrie Bezemer. In zijn werkplaats in Goudriaan draait en bewerkt hij hout tot de meest uiteenlopende objecten, zoals hoeden en schemerlampen. Maar ook kerken doen een beroep op zijn talent. Zo maakte hij voor de grote kerk in Dordrecht een collectezakmeubel en staan op de christelijke school in Goudriaan zijn adventskandelaars. Met eigen ogen zijn talent zien hoe hij dat allemaal doet? Op aanvraag en voor groepen geeft hij demonstraties

4. Duik in de geschiedenis bij museum het Voorhuis
In een monumentale boerderij in Bleskensgraaf maak je kennis met de cultuurhistorie van Molenwaard. Wat dacht je van een schouwlijst uit de 17e eeuw of een letterlijk kijkje in een keuken van de vorige eeuw? Ook is museum het Voorhuis regelmatig het toneel van interessante exposities. Wil je liever zelf aan de slag? Volg dan een workshop advocaat maken of servetten vouwen. 

5. Wandel rond in het vestingstadje Nieuwpoort
Het is een van de kleinste vestingsteden van Nederland: Nieuwpoort. Deze knusse plek met rijke geschiedenis leent zich bij uitstek voor een heerlijke wandeling langs allerlei historische plekjes. Laat je hierbij rondleiden door een van de gidsen van de Historische Kring Nieuwpoort: zij kunnen je alles vertellen over de geschiedenis van dit mooie plekje. Hun rondleiding brengt je ook in de kerk van de Hervormde gemeente Nieuwpoort.

Reacties