Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips in Sluis: volg je neus

Op een steenworp van de Belgische grens ligt het Zeeuwse stadje Sluis. Hoe klein ook, Sluis was van grote invloed tijdens de Honderdjarige Oorlog én de Tachtigjarige oorlog door de Slag bij Sluis. Vandaag de dag is Sluis een veel bezochte plaats, met een culinair hart.

De Belgen weten allang de weg naar Sluis door hun neus te gebruiken. In het kleine historische stadje doe je je tegoed aan Zeeuwse mosselen met friet en neem je, na bezichtiging, voor thuis pannenkoekenmeel van windkorenmolen De Brak mee.

Interactief

De grootste blikvanger van Sluis is het stadhuis, dat als enige in Nederland voorzien is van een belfort, een versterkte toren met vier hoektorentjes. Hierin bevindt zich ook een interactief museum, over het ontstaan van Sluis.

De oude vestingswallen, de Wallen van Sluis, dateren uit de 14e eeuw en zijn nog grotendeels intact. Tegenwoordig bezit Stichting het Zeeuwse Landschap een groot gedeelte van het wallengebied. Het natuurgebied wordt op dit ogenblik grondig opgeknapt om het voor mensen, dieren en planten aangenamer te maken om er te vertoeven. Over een groot deel van de wallen ligt een wandelpad van de gemeente. Langs de oostkant van de wallen ligt een fietspad.

Beleef de Staats-Spaanse Linies met de fietsroute 'Forten en schansen, restanten in het landschap uit de tachtigjarige oorlog', hier gratis te downloaden.

Struisvogelboerderij

Hoe slaapt een struisvogel? Waarom steekt ‘ie z’n kop in het zand? Hoe smaakt struisvogelcake? Kom alles te weten over deze intrigerende dieren bij de struisvogelboerderij.

Reacties