Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ervaar de charme van het prachtige Lingewaard

1. Laat je inspireren in klooster van Huissen
Bij een klooster denk je al gauw aan stilte, ingetogen vieringen en 'tot jezelf komen'. In het klooster van Huissen is daar uiteraard alle ruimte voor: zoek in je eentje de stilte op of beleef een viering mee met de Dominicanen. Maar er is meer: maak een kloosterwandeling in de mooie omgeving van Huissen, ontdek je innerlijke stem bij een workshop 'stemexpressie' van Pete Pronk of ga aan de slag met intuïtief schilderen bij  Gitta Nieuwenburg. Alvast een voorproefje? Gitta (maandag) en Pete (donderdag) zijn deze week te zien in onze uitzendingen!

2. Ga aan de slag op leef- en doeboerderij 'De Minkhof'
Aan de rand van Bemmel, op een rustige plek, staat deze ruim opgezette leef-en doeboerderij. Een ontmoetingsplek voor senioren die nog volop van het leven genieten. En stilzitten is best lastig op deze inspirerende plek, want het biedt volop activiteiten waar de ouderen aan mee kunnen doen. Wat dacht je van houtbewerken, koken of een ontspannen potje biljart? Door de ruime opzet van de boerderij is het bij uitstek gezicht om ook als passant deze boerderij aan te doen. Neem eens een kijkje en verwonder je over deze mooie plek.

3. Duik in de geschiedenis met de indrukwekkende Exodus-fietstocht
Een fietstocht om stil van te worden... Dat de Tweede Wereldoorlog op veel plekken in Nederland zijn sporen heeft achtergelaten, is algemeen bekend. Dat geldt zeker voor de regio Arnhem/Nijmegen, waar Lingewaard onderdeel van uitmaakt. Terwijl operatie Market Garden in alle hevigheid losbarst, geeft de Duitse bezetter het bevel aan de bewoners om het gebied te verlaten. Er komt een ware exodus (uittocht) op gang, die niet zonder gevaar is. Tijdens deze indrukwekkende fietstocht kom je langs bijzondere plekken die herinneren aan deze zware periode in de Nederlandse geschiedenis.

4. Beleef een theatervoorstelling op een bijzondere plek: de theaterkerk Bemmel
Hou je van theater? En geniet je ook altijd zo van een mooi, sfeervol theater waar de voorstelling zich afspeelt? Dan is een bezoekje aan de Theaterkerk Bemmel een echte must. Deze voormalige rooms-katholieke kerk is omgebouwd tot een heus theater waar je kunt genieten van allerlei soorten voorstellingen: van cabaret tot ingetogen muziek of een heuse 'blind date' voorstelling, waarbij je tot op het laatste moment niet weet wat je gaat zien. Eén ding is zeker: een avond in deze sfeervolle ambiance vergeet je niet gauw!

5. Kijk je ogen uit bij het indrukwekkende fort Pannerden
Ontdek de schat aan geschiedenis die Fort Pannerden je biedt! Het imposante bouwwerk ligt verstopt onder de aarde en telt maar liefst vijf verdiepingen. Het dak geeft je een spectaculair uitzicht over de Waal, Rijn en het Pannerdensch Kanaal. Maar dat is nog niet alles, want beleving is het sleutelwoord tijdens een dagje bij het fort. Luister naar spannende verhalen over het vroegere leven in het fort met de audiotour, ga op zoek naar het geheim van soldaat Willem of speel een 'real life game' in de donkere gangen van het fort. Beleef het fort met vrienden, familie of je eigen gezin: door de variatie aan activiteiten is deze bijzondere plek geschikt voor jong en oud!

Beeld Fort Pannerden: Duncan de Fey

Reacties