Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Dompel je onder in het gevarieerde Hengelo

Hengelo: het is misschien niet de eerste stad die in je gedachten opkomt voor een dagje uit, maar wist je dat deze Twentste stad juist voor ieder wat wils biedt? Wandel rond in het prachtige Tuindorp, verken het spoor per fiets en leer alles over techniek in Techniekmuseum Heim.

1. Wandel door het prachtige wijk ‘Tuindorp ’t Lansink’

Stap letterlijk in de geschiedenis van Hengelo met de wandelroute door Tuindorp. Aanzet tot dit tuindorp gaf fabrikant C.T. Stork: goede huisvesting voor zijn arbeiders stond bij hem hoog in het vaandel. Bijzonder tijdens deze wandeling is ook het Tuindorpbad. Uiteraard heeft het de afgelopen jaren wat wijzigingen ondergaan, maar ’t is nog steeds in gebruik!

2. Duik in de wereld van de industrie bij Techniekmuseum Heim

Dat uitgerekend in Hengelo een techniekmuseum is gevestigd, is niet zo gek. Hengelo herbergt van oudsher veel technische industrie. In dit museum leer je alles over het ontstaan van deze industrietak. Ook aan kinderen is gedacht: overal in het museum staan apparaten met knoppen waarop je mag drukken, je kunt gamen en in schoolvakanties kun je creatief aan de slag met doepakketjes.

3. Verken het spoor per fiets

Met de trein reizen is voor veel mensen niets nieuws onder de zon. Maar heb je ook wel eens op het spoor gefietst? Dat kan bij Railpleasure! Huur een gezins- of groepsfiets en ervaar hoe het is om ruim 8 meter boven het Twentekanaal te fietsen.

4. Ontdek de ambachtelijke natuurproducten van Hengelo en omgeving

Altijd al eens willen weten hoe kaas wordt gemaakt? In Deurningen, net buiten Hengelo, ligt landgoed Kaamps. Neem een kijkje in de stallen en leer hoe ambachtelijke kaas wordt gemaakt. Voor de kinderen is er een kleine speeltuin bij. De smaak te pakken gekregen? Sluit dan af met ‘Boer n thee leuten’: een high tea, maar dan op z’n Twents.

Ook een bezoekje waard is Erve het Geurts. Dit boerenerf biedt mensen met een hulpvraag een zinvolle dagbesteding. Zo maken ze met bloemen en kruiden uit eigen tuin bijvoorbeeld natuurlijke crèmes en jam. Deze producten zijn in het winkeltje te koop. Ook kun je op aanvraag workshops volgen.

5. Leef je uit bij familiepretpark de Waarbeek

Heb je jonge kinderen? Dan is de Waarbeek zeker een aanrader! In dit pretpark hoeft alles niet hoger, sneller of spannender, maar staat juist ouderwetse gezelligheid centraal. Een ritje in de zweefmolen, lekker losgaan in de botsauto’s of het hele park bekijken vanuit het reuzenrad: in dit pretpark kunnen kinderen van 2 tot 12 jaar zich prima vermaken.

Beeld: Bureau Hengelo

Reacties