Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Beleef de magie van de Utrechtse Heuvelrug

Als je wel eens op de Utrechtse Heuvelrug bent geweest, dan weet je het al: cultuur en natuur gaan hier hand in hand. Laat je betoveren door de prachtige kastelen die dit gebied rijk is of maak een wandeling langs de “Lourdesgrot” in Driebergen.

1. Voel de nostalgie bij de Parochiekerk 'St. Petrus Banden'

Kerken zijn er in allerlei soorten en maten, maar deze kerk in Driebergen-Rijsenburg is echt uniek. De kerk dateert uit begin 1800, de tijd van Napoleon. Door de halve cirkel van huizen eromheen en een knus pleintje voor de kerk, krijg je echt het gevoel dat je terug in de tijd bent.

2. Leuk voor het hele gezin: een familiespeurtocht!

In onze uitzending van 17 oktober krijgen we al een uitgebreid kijkje bij kasteel Hindersteyn, maar ook bij Kasteel Amerongen en Huis Doorn kijk je je ogen uit. En zijn jouw kinderen echte speurneuzen? Dan is de familiespeurtocht bij kasteel Amerongen of Huis Doorn echt een aanrader. Weet jouw kind bijvoorbeeld te ontdekken in welke kamer van kasteel Amerongen welk dier zit? (foto)

3. Beklim het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug

Het is een indrukwekkend gezicht: de Piramide van Austerlitz. Dit monument herinnert aan 'de Franse tijd' die ons land heeft gekend. Uiteraard kun je de piramide beklimmen, om vervolgens op het terras rustig bij te komen van je inspanning. Ben je met kinderen? Geen probleem, want naast een leuke speeltuin is ook hier een familiespeurtocht uitgezet.

4. Brand een kaarsje bij de Lourdesgrot in Driebergen

“Mijn geluk is dat mensen er tóch iets vinden.” Dat vertelt Jaap Holwerda, voorzitter van de stichting Credo Pugno. Hij zette zich samen met andere burgers in voor de renovatie van een bijzonder spirituele plek: de Lourdesgrot in Driebergen. De ‘Ton van Zeijts’-wandeling leidt je langs deze mooie plek. "Neem gerust een theelichtje mee", tipt Holwerda. Maar er is tijdens deze wandeling meer Bijbelse context te vinden: zo kun je bijvoorbeeld je dorst lessen bij de ‘Barmhartige Samaritaan': een waterpunt waar je gratis water kunt tappen.

5. Neem een kijkje in de historische moestuin van Bartiméus

Kun jij ook zo genieten van een tuin die volop groeit en bloeit? Neem dan een kijkje in de historische moestuin van Bartiméus. Uiteraard kun je op deze inspirerende plek een kop koffie of thee drinken, maar je kunt ook zelf de handen uit de mouwen steken. Pluk zelf je fruit, sperziebonen of bloemen: verser kan het niet!


Reacties