Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Wat ik nu heb, is échte rijkdom

Wat ik nu heb, is échte rijkdom

Hij had alles wat hij zich maar kon wensen: een goedlopend bedrijf, een prachtig huis aan de Vecht en een mooie auto voor de deur. Het succes lachte Jan Veltkamp toe, maar door de economische crisis raakt hij alles kwijt. “Nu weet ik dat het vooral belangrijk is om een warm hart voor Jezus te hebben.”

“Ik wist altijd al wel dat aardse rijkdom geen echte rijkdom is”, vertelt de 67‐jarige Jan. Toch krijgen die woorden pas écht waarde na het faillissement van het door hem opgerichte bedrijf. “Eerder zei ik het wel, maar nu voel ik het ook echt in mijn hart.”

Voor de wind Als directeur van keukeninstallatiebedrijf Veltkamp Keukenmontage B.V. gaat het Jan lange tijd zowel persoonlijk als zakelijk voor de wind. “Het was een groot bedrijf. Op het hoogtepunt hadden we 50 man personeel. In die tijd was in iedere SieMatic showroom wel een keuken geïnstalleerd door ons bedrijf.”

Crisis

Het lijkt een ideale situatie, maar dan slaat de economische crisis toe. “Door de crisis en strengere overheidsregels, ging het steeds slechter met hun bedrijf. Uiteraard vond ik dat heel moeilijk. Maar ik heb ook tegen onze kinderen gezegd dat ze het niet voor ons op de been hoefden te houden.”

Als het bedrijf uiteindelijk failliet gaat, heeft dat grote gevolgen voor Jan. “Doordat mijn kapitaal en pensioen in het bedrijf zat, ben ik alles kwijt geraakt. Mijn huis, bedrijf en auto: ik heb het allemaal moeten verkopen.” Noodgedwongen neemt hij tijdelijk zijn intrek in een chalet op een vakantiepark.

Veilig en geborgen

“In het begin ben ik kwaad geweest op God, want ik begreep niet waarom Hij dit liet gebeuren”, vertelt Jan. Toch heeft het faillissement niet alleen nare gevolgen: alle tegenslagen zorgen voor een verdieping in Jans geloofsleven. “In het weekend dat ik alles kwijt raakte, werd één van mijn kleinkinderen gedoopt. Toen ik in de kerkdienst achterom keek, zag ik al mijn kinderen en kleinkinderen zitten. Allemaal zijn ze gedoopt en christenen die Jezus in hun hart hebben. Ik bedacht me: ‘Dat wat ik hier heb, is pas rijkdom.’ Mijn familie voelt als een lot uit de loterij.” Ook zijn band met God is veranderd. “Vroeger was ik wel een blije belijdende christen en hield ik me aan alle christelijke regeltjes. Nu is er een enorme verdieping en weet ik dat het vooral belangrijk is dat je een warm hart voor Jezus hebt. Ik kan altijd bij de Vader schuilen. Meer dan ooit voel ik me bij Hem veilig en geborgen.”

Niet stilzitten

Ook al is Jans werkzame leven voorbij, stilzitten doet hij allerminst. “Ik heb altijd een drukke agenda. Ik help graag mensen en zing bij een mannenkoor en ben Jongvolwassenwerker in onze gemeente." Met zijn kinderen praat hij niet veel over wat er is gebeurd. “We gaan het niet uit de weg, maar we praten er gewoon weinig over. Ik denk dat mijn kinderen ook zien dat wij onze rust hebben gevonden in de situatie.”

Reacties

Thema's