Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Verlamde vrouw loopt halve marathon

Verlamd zijn en tóch een halve marathon lopen. De 36-jarige Britse Claire Lomas volbracht deze topprestatie afgelopen week, met de hulp van een een bionisch pak. Vijf dagen na de start finishte ze. En dat niet alleen, ze haalde ook nog eens € 661.000,00 op voor het goede doel.

Dat goede doel is de Nicholls Spinal Injury Foundation, dat zich inzet voor mensen met een verwonding aan hun ruggengraat. “Ik hou persoonlijke uitdagingen altijd leuk gevonden”, licht Lomas haar motivatie toe. “In het ziekenhuis zag ik veel mensen met verwondingen aan hun nek die het slechter hebben dan ik.” En dus kwam Lomas in actie en haalde via sponsoren geld op. Tijdens haar halve marathon bezocht ze  ook meerdere scholen om haar bijzondere verhaal met kinderen te delen.

Auto-ongeluk

In 2007 sloeg het noodlot toe voor Lomas: bij een auto-ongeluk raakte ze van haar borstkas tot haar tenen verlamd. Een bionisch pak is voor Lomas de uitkomst om te kunnen lopen. De ‘ ReWalk exoskelet’ helpt om te lopen, rechtop te staan en je evenwicht te bewaren. De accu voor het apparaat zit in een rugzak en dankzij bewegingssensoren kan degene die het draagt zijn of haar benen bewegen.

Zware opgave

Het lopen op zich was al zwaar genoeg, maar Lomas had nog een extra moeilijkheidsgraad: ze is zestien weken zwanger. Daardoor had ze tijdens het trainen veel last van ochtendmisselijkheid. Ook moest ze medische hulp zoeken voor de zweren die ze kreeg van de bandjes van het pak. Maar Lomas liet zich niet kisten: met hulp van haar man Dan slaagde ze er in om tijdens de wedstrijd elke dag zo’n vijf kilometer te lopen, om uiteindelijk zondagochtend te finishen.

Bron & foto: The Guardian

Reacties