Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

“Geloof niet alles wat de pastoor zegt”

Als kind wilde pater Jos van Passen avonturier worden. Iets beleven in verre landen met het geloof. Dat was zijn droom. “Maar dat ging niet. Ik kreeg kinderverlamming. Polio. Juist toen ik net vier weken kon lopen.”

Avonturier werd pater Van Passen uiteindelijk door te vertrekken naar een klooster in Noord-Duitsland, nadat hij te horen kreeg dat ze in België “geen behoefte hebben aan kreupele priesters”. Van Passen: “Ja, het is niet altijd zonneschijn in de kerk, maar ik vond het niet zo erg.” Van Noord-Duitsland kwam hij na vele jaren in het kleine Wittem terecht.

Druk, druk

Denk maar niet dat de pater zich laat beperken door zijn verlamde been of zijn leeftijd. Hij staat nog midden in het leven. Binnenkort zit er een tripje naar Siberië aan te komen, eens in de zoveel tijd leert hij pubers fotograferen en daarnaast doet hij een studie kerkelijk inburgering. Tussendoor leert hij Russisch.

Achteraf heeft die kinderverlamming hem dichter bij de mensen gebracht. “Het zorgde dat het gesprek op gang kwam. Nu zie ik dat dit Gods bedoeling was. Ik heb vroeger gebeden tot God, geef me een gezond been, dan kan ik voetbal spelen. Maar dit been heeft mij geholpen, het heeft als uitnodiging gewerkt bij andere mensen. Het maakt lijden bespreekbaar. Het maakt dat ik kan praten van hart tot hart.”

Samen dragen

God is voor mij wat een vrouw voor een man kan zijn. Iedereen reageert uiteindelijk hetzelfde op leuke dingen, lijden en dood. Als je deel kan uitmaken van dát moment bij iemand, dán maak je een connectie. Dát is geloof: samen dragen. Geloof niet alles wat de pastoor zegt. Wees bereid om te twijfelen.”

Reacties

Thema's