Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Eitjes bakken voor ouderen is het mooiste wat er is

Met zijn armen vol tattoos denk je bij Huub Lahaye niet meteen: die bakt eitjes voor ouderen. En toch is dat voor Huub het mooiste wat er is. Twee keer per week maakt hij zingend het ontbijt klaar voor de bewoners van verzorgingstehuis Klein Gulpen. Terwijl hij enkele jaren terug nog in een zwart gat zat.

“Ik heb 33 jaar in de wegenbouw gezeten. Dat deed ik al vanaf mijn veertiende jaar, samen met mijn vader. We waren met zijn negenen thuis, er moest brood op de plank komen. Mijn rug was nog niet volgroeid. Dat is dus niet zo goed voor me geweest.” Toch deed Huub dit werk met veel plezier, tot zijn lichaam ermee ophield. Hij had elke dag pijn en werd volledig afgekeurd. Hobby’s had Huub door zijn drukke baan niet. Ineens ging hij van volle dagen, naar niks. “Ik had geen idee hoe ik mijn dag moest besteden.”

Forelvissen

Hij probeerde forelvissen, begon het huis fanatiek te poetsen en deed zo nu en dan een kruiswoordpuzzel. “Dat was wel leuk, maar daar kan je ook niet je hele dag aan besteden, hè. Dan kan je nog even het dorp in gaan, maar wat moet je dan? Ik wilde niet zo doorleven tot aan m’n kistje.” Zijn vriendin stelde voor dat hij vrijwilligerswerk ging doen bij het verzorgingstehuis. “Daar had ik echt geen zin in. Daar zit alleen maar narigheid, dacht ik.”

Nadat zijn huisarts hem ook adviseerde vrijwilligerswerk te gaan doen, nam Huub de stap. Hij begon met wandelen met ouderen, maar al snel mocht hij in de keuken het ontbijt verzorgen. “Wat is dat prachtig! Die Limburgse eieren met spek heb ik zelf ingebracht. Dat vinden ze zo lekker, je ziet ze altijd glunderen. Ik vind het geweldig. Soms denk ik dat ik mijn roeping ben misgelopen.”

Wie sjun is Limburg!

Huub geniet zo van wat hij doet, dat hij het niet kan laten om er af en toe te gaan zingen tijdens het koken. “Een Duits lied, of natuurlijk Limburgs! Als ik ‘Wie sjun is Limburg’ zing, zingen velen met me mee.” Dit werk heeft Huub uit een dal gehaald. Hij kan zijn leven zonder ‘zijn oudjes’ niet meer voorstellen. “Als ik op vakantie ga, dan mis ik ze echt. Ik ben altijd weer blij om ze te zien als ik weer terug ben.

Reacties

Thema's