Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

"Door te vechten ben ik er bovenop gekomen"

“Door te vechten ben ik er bovenop gekomen", vertelt Jan Beelen, "Ik tel mijn zegeningen. Grijp je kansen, zo heb ik het altijd gezien”.

Jan Beelen is een bekende Lisser door zijn winkel die hij daar vijftig jaar heeft gehad. Hij staat echter ook bekend als de 81-jarige triatleet die zijn comeback maakte, na een ernstige aanrijding.

In 2012 veroorzaakt de dan 79-jarige Jan een aanrijding, waarbij zijn vrouw en goede vriendin om het leven komen. Zelf is Jan zwaar gewond en de vooruitzichten zijn ronduit slecht. “Pas in het ziekenhuis hebben mijn kinderen verteld dat mijn vrouw en onze vriendin overleden waren. Tijdens het ongeluk heb ik dat niet meegekregen.”

De artsen dachten dat Jan nooit meer zou kunnen lopen, maar hij vocht zich terug. “De sport is mijn redding geweest, sinds mijn veertigste doe ik aan triatlon. Als duursporter geef je niet snel op, je gaat door. De artsen waren verbaasd hoe snel ik herstelde.”

Niet alleen de sport helpt Jan er bovenop. “Ook het geloof heeft mij gered. Ik ben met mijn eerste vrouw altijd een enorme Maria-vereerder geweest. Maria is voor mij het grijpbare van het geloof, de moederfiguur. God is voor mij een vager begrip, maar iedereen heeft een moeder of is moeder. Dat was ook de reden dat ik samen met mijn eerste vrouw zo vaak naar Lourdes ben geweest. In 1959 gingen we er naar toe op huwelijksreis. Ik zeg altijd dat je rugzakje wel wordt gevuld, er komen altijd problemen bij, maar in Lourdes mag je je rugzakje legen en begin je met een schone lei.”

Een jaar na het ongeluk gaat Jan weer naar Lourdes. Daar ontmoet hij Lucia, met wie hij vorig zomer is getrouwd. Ook deze zomer reisden ze weer naar Lourdes. “Het is zo mooi dat ik op de plek van mijn eerste huwelijksreis mijn tweede vrouw heb ontmoet. Ik zie dat echt als een cadeautje van boven.”

Reacties

Thema's