Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

De bijzondere fietstocht van Sytze en Nellie: "Het was fantastisch"

Ga er maar aanstaan: een fietstocht van 2600 kilometer in 30 dagen. In de uitzending zagen we Sytze en zijn dochter Nellie, net onderweg vanuit het Friese Walterswald naar eindbestemming Rome. Op 29 juni stonden ze op hét eindpunt: het Sint-Pietersplein in Rome. “Het is zeker voor herhaling vatbaar.”

Fietsend langs prachtige vergezichten, pittoreske dorpjes en uiteindelijk de warme ontvangst op het Sint-Pietersplein in Rome: de reis van Sytze en Nellie kent veel kostbare momenten. Om één moment uit te kiezen, vindt Sytze dan ook lastig. “De eerste keer dat Nellie een berg beklom was een bijzonder moment”, vertelt hij. “Dat had ik natuurlijk op mijn eerdere tochten al eens gedaan, maar dit was voor haar de eerste keer.” Maar ook even samen ontspannen in het zwembad op een camping is een moment dat hij koestert. “Je weet van tevoren nooit hoe zo’n reis met z’n tweeën gaat. Je kunt onderweg wel onenigheid krijgen, zodat je uiteindelijk in het Familiediner terecht komt”, lacht hij.

Heftige ervaring

Tussen vader en dochter is er dus geen vuiltje aan de lucht, maar onderweg komen ze wel de nodige obstakels tegen. Sytze gaat zelfs een keer onderuit, maar mankeert gelukkig niks: “Ik zat alleen onder de klei”, vertelt hij. Ook de route is soms een uitdaging: “We hadden een boekje met de route erin. We waren bij de Arlbergpas en dachten het boekje niet nodig te hebben: je kunt namelijk alleen maar rechtdoor de tunnel in. Een tweebaansweg van 1,5 kilometer lang, waarbij de auto’s langs je heen razen. Dat was een heftige ervaring. Later zagen we dat er een fietspad langs de tunnel was aangelegd…”

Ook bij de Duitse Moezel was het even improviseren: “In het begin stond er op het fietspad maar zo’n 10 cm water. 'Dat kan wel', denk je dan. Maar het was in die periode heel slecht weer in Duitsland. Uiteindelijk stond het water 40 cm hoog en hebben we toch maar een andere route gekozen.” Over het algemeen waren de weergoden de Friezen gelukkig goed gestemd: overdag was het vaak schitterend fietsweer. “Dat was wel een vreemde gewaarwording: alleen aan het einde van de dag, rond een uurtje of 4, zagen we soms donkere wolken aankomen. Dan kozen we voor een hotel of jeugdherberg in plaats van overnachten in onze tent.”

God erbij

Een bijzondere geloofservaring ervoer Sytze niet, toen ze uiteindelijk in Rome arriveerden. Toch voelt hij zich wel degelijk gedragen tijdens de reis. “Het is een fijn gevoel dat je weet dat je er niet alleen voor staat. Ik verwonder me er ook over dat alles zo goed is verlopen. Er zijn geen momenten geweest dat we er doorheen zaten of materiaalpech hadden. Dat is niet vanzelfsprekend.”

Eenmaal aangekomen op het Sint Pietersplein wacht Sytze en Nellie een warme ontvangst: Sytzes vrouw, Nellies vriend en één van zijn dochters is naar Rome afgereisd. “Dat was een heel mooi moment, dat na 2600 kilometer op de teller je familie je opwacht. Met z’n allen hebben we nog tien dagen vakantie gevierd.” En, heeft hij de paus nog gezien? “Nee, die was er op dat moment niet”, lacht Sytze.

Auschwitz

De tocht smaakt niet alleen bij Sytze naar meer, ook Nellie heeft de smaak te pakken. “We hebben plannen om volgend jaar weer op de fiets te stappen, maar dan richting Auschwitz. Misschien wil één van mijn andere dochters ook wel mee, er zijn wel meer fietsliefhebbers in onze familie.”

Goed doel

Met hun tocht steunden ze het goede doel: Heifer Nederland. Zij leiden arme Afrikaanse gezinnen op tot boeren en boerinnen en geven hen koeien, geiten of kippen. Op die manier kunnen ze een onafhankelijke toekomst opbouwen. “Ikheb altijd in de agrarische sector mijn brood verdiend. Het is een heel concreet doel: de mensen krijgen iets waar ze mee vooruit kunnen. Ze volgen trainingen volgen en leren de dieren te verzorgen. Wat ik ook mooi vind, is dat het gezin dat een koe of schaap ontvangt, het eerstgeboren kalfje of lammetje doorgeeft aan een volgend gezin”, aldus Sytze. Inmiddels staat de teller op 600 euro, maar Sytze heeft goede hoop dat dit bedrag nog verder oploopt.

“Komende zaterdag staan Nellie en ik, in onze outfit en met de route die we hebben gefietst, op een 9 kilometer lange markt in Walterswald. Daar hopen we nog een paar honderd euro extra op te halen.”

Reacties

Thema's