Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

Bijzondere initiatieven tegen eenzaamheid

Eenzaamheid. Het is een onderwerp waar je niet vrolijk van wordt, maar van deze initiatieven wel! Herinner je je bijvoorbeeld Haagse ‘Beauty voor de Senior’ nog? Dit bijzondere initiatief van Aswintha Menk was op 9 mei uitgebreid te zien in ons programma. Samen met twee andere lokale initiatieven, OOPOEH en Join Us, is zij genomineerd voor de Nationale Eenzaamheid Prijs.

‘Beauty voor de senior’ is er voor senioren die weinig of geen sociale contacten hebben. Vrijwilligers bieden bij mensen thuis, in zorginstellingen en buurthuizen beauty-verwenmiddagen aan. Aswintha is – uiteraard – dolgelukkig met haar nominatie. “Dit had ik nooit durven dromen! Iets wat ik het allerliefste doe met heel mijn hart, krijgt op deze manier zoveel waardering en erkenning. Dat vind ik erg bijzonder.”

Week tegen eenzaamheid

De prijs wordt uitgereikt in de Week tegen eenzaamheid die van 22 september tot 1 oktober plaatsvindt. In die week zijn er overal in ons land honderden ‘Kom erbij-activiteiten’, waarbij je nieuwe sociale contacten op kunt doen.

Taboe

In Nederland is meer dan een miljoen mensen sterk eenzaam.“Niet veel mensen zeggen uit zichzelf dat ze eenzaam zijn. Maar uit de gesprekken die ik met ouderen voer, maak ik vaak wel degelijk op dat ze eenzaam zijn. Dat je er niks over hoort, wil dus niet zeggen dat het er niet is”, vertelt Aswintha.

Inspireren

Met haar hartverwarmende initiatief wil Aswintha anderen inspireren om ook in actie te komen. “Ik hoop dat ik met Beauty voor de Senior andere inspireer om soortgelijke initiatieven in Nederland op te zetten, zodat ouderen niet in een isolement raken.”

Reacties

Thema's