Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

8 uittips: Rijk van Nijmegen

Nijmegen ligt in het land van Maas en Waal en is bekend om zijn Zevenheuvelenloop en Vierdaagse, maar ook om de Slag bij Nijmegen en het mirakelspel Mariken van Nimwegen. Het beeld van Mariken, gemaakt door Vera van Hasselt, staat op de Grote Markt. 

Speciaal voor de zomer, verzamelden wij drie leuke extra uittips voor je:

1. Voor ieder wat wils tijdens de Vierdaagsefeesten!

Vanuit de hele wereld komen tienduizenden mensen jaarlijks bijeen voor dit wandelevenement: de Nijmeegse Vierdaagse. Dit jaar viert het wandelfestijn alweer zijn 101ste editie. Maar ook aan niet-wandelaars is gedacht: de Vierdaagsefeesten, van 15 t/m 21 juli, bieden voor elk wat wils. Wat dacht je van een heuse vinylmarkt, een uitdagend expeditie-eiland voor kinderen of genieten van mooie muziek? Ook zeker de moeite waard: de Zomerexpo, waarbij de kerk een centrale rol speelt.

2. Genieten van alles dat groeit en bloeit

Ben jij een echte bloemen- en plantenliefhebber? Ga dan langs bij Hortus Nijmegen en wandel door de prachtige landschappen en langs de mooie planten in de botanische tuin. In de bloemenrijke theetuin kun je lekker genieten van een lekker sapje, een kop koffie of verse muntthee.

3. Kunst- en cultuurliefhebbers, opgelet!

Ben jij gek op kunst of een echte archeologie-liefhebber? Dan moet je deze zomer écht bij museum Het Valkhof zijn. Zo is er de tentoonstelling ‘ Parels uit de provincie - 25 Topstukken uit de Gelderse archeologische collectie’ en kun je je vergapen aan de hoogtepunten uit de collectie kunst uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw.

Uiteraard kun je in de zomer ook gewoon één van onderstaande activiteiten bezoeken! 

1. Ter leeringh ende vermaeck
Je kunt natuurlijk voor de wat meer standaard historische wandelingen kiezen in Nijmegen, óf je gaat voor historie met humor met het gezelschap van Ter Leeringh en Vermaeck. Een rondleiding langs historische gebouwen en locaties met een vette knipoog. Wel even aanmelden.

2. De Waagh
Heerlijk eten kan in Nijmegen op vrijwel elke hoek van de straat. Wil je in een historisch pand uit 1612 dineren? Ga dan naar restaurant De Waagh, in het stadscentrum van Nijmegen. OP deze locatie werd in de Middeleeuwen al de boter gewogen. Het huidige Waaggebouw is in Renaissancestijl opgetrokken. Kijk je ogen uit, maar laat vooral niet je eten koud worden.

3. Geen hand voor ogen
Hoe het is om blind of slechtziend te zijn ervaar je in het MuZIEum. Je bent compleet overgeleverd aan de zintuigen horen, ruiken, voelen en proeven. Een unieke beleving is de Expeditie ribbelroute: een rondleiding door het centrum van Nijmegen met een virtualrealitybril.

4. GHL- tip: Hollandse wijngaard
Wijngaarden zijn allang niet meer voorbehouden uit (Zuid) Europese landen. In Groesbeek, het wijndorp van Nederland, vind je de biologische wijngaard van Wijnhoeve de Colonjes. Bijzonder aan deze wijngaard is dat een aantal mensen vanuit hun geloofsovertuiging hier een project hebben opgezet om mensen met een psychiatrische achtergrond een kans te geven op de arbeidsmarkt. Geniet van één van de arrangementen, of meld je aan voor een proeverij en maak kennis met de wijnen van Hollandse bodem.

5. GHL-tip: Orientalis
Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis (voorheen Bijbels Openluchtmuseum) is het oudste openluchtmuseum van Nederland. Hier wandel je door het leven in het oude Midden-Oosten, met een Bedoeienenkamp, een Joods- en Arabisch dorp en de Jeruzalemse Stadsstraat.

Reacties