Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Tilburg, de stad van makers en doeners

Tilburg stond in de jaren zeventig vol met textielfabrieken. Met name de wolstoffenindustrie zorgde voor groei van de stad. Tilburg noemt zichzelf een stad van makers en doeners. Hier wordt gevallen en weer opgestaan. Een stad met het glas half leeg.

1. 013 straatjes
Eens op een andere manier Tilburg ontdekken doe je met 013 straatjes. Alle winkel- en uitgaansgebieden staan hier ingedeeld onder Museumkwartier, Dwaalgebied, Centrum, Spoorzone en Plushaven. Doe hier inspiratie op om naar ongewone en onverwachte plekjes in Tilburg te gaan.

2. Textielmuseum
Het Textielmuseum vind je op een locatie waar een eeuw lang textielfabrieken waren gevestigd. Je kunt met het hele gezin speuren en ontdekken, aan de hand van opdrachten. Ervaar hoe het voelt om een kunstenaar, of kunstwerk te zijn. Er zijn continue wisselende exposities, van Pop Art stukken tot damasten tafellakens uit de Art Nouveau.  Er wordt ook gewerkt in het museum. In het Textiellab ben je getuige van wat ontwerpers en kunstenaars aan het maken zijn. Rondom het museum vind je de kleine verschillende textielateliers.

3. De Regte Heide
Natuurgebied de Regte Heide ligt ten zuiden van Tilburg en biedt natuurschoon als beekdalen en uitgestrekte heidevelden.

4. Bezoek de grafheuvels op de Vijfberg op eigen gelegenheid, of kies voor één van de wandelroutes langs van Kempische Landgoederen die langs Landgoed de Hoevens leidt.

5. GHL-tip: Peerke Donderspark
Peerke wilde priester worden. Als zoon van eenvoudige Tilburgse wever, waren zijn ouders niet vermogend genoeg om hun zoon aan het seminarie te laten studeren. Hij kreeg toch via een pastoor de kans om naar Suriname te gaan en zich daar te bekommeren om de slaven en melaatsen. Peerke werd in 1982 zalig verklaard. In Tilburg Noord ligt het Peerke Donderspark, een bijzonder stiltegebied. Hier staat een replica van zijn geboortehuis, een devotiekapel en een kruiswegstatie.

Reacties