Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Rhenen, tussen bergen en dalen

Rhenen is een stad met een militair verleden. Tijdens WOII werd hier heftig gevochten. Rhenen ligt temidden van het natuurschoon van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei. Met de Cunerakerk, die in de middeleeuwen een belangrijk bedevaartsoord was, als absolute blikvanger.

1. Ouwehands Dierenpark
Wat begon als een kippenfarm, groeide in de jaren dertig van de vorige eeuw uit tot Ouwehands Dierenpark. Aan het begin van WOII werd de dierentuin voor een groot deel verwoest. Oud- directeur Joop Baars redde in die tijd zoveel mogelijk dieren van de dood, door ze maandenlang elders onder te brengen. Pas halverwege de jaren vijftig kwam de wederopbouw weer goed op gang. Ouwehands groeide uit tot een park met een terrein van 22 hectare en is tot op heden de verblijfplaats van apen, olifanten, beren en tal van andere dieren. Ga op expeditie in het Berenbos, of ravot in de speeljungle.

2. Maaltje bij elkaar scharrelen
Stel onderweg je eigen maaltijd samen. Niet via de app van Appie, maar door het zelf tijdens een wandeling te vergaren. Dit kan tijdens de speciale Food Walk over de flanken van de Grebbeberg en de Laarsenberg. In het juiste seizoen pluk je hier bramen en tamme kastanjes. Die vul je aan met streekprodukten die je onderweg bij de boer scoort en voilà, alle ingrediënten voor een fantastische maaltijd. Die je nog wel even zelf moet bereiden.

3. Militair Ereveld Grebbeberg
Deze laatste rustplaats van ruim achthonderd militairen is een bijzondere. Het is de eerste oorlogsbegraafplaats in Nederland en het is de plek waar tijdens WOII het hevigst gevochten werd. Het informatiecentrum, met een tentoonstelling over de gebeurtenissen op de Grebbeberg tijdens "De Slag om de Grebbeberg" in mei 1940, is dagelijks open van 9.00 - 17.00 uur.

4. GHL- tip: Koffie en thee op wielen
Als nieuwbakken inwoner van Rhenen, voelde Carolien van Ginkel zich eenzaam en was ze naarstig op zoek naar sociale contacten. Dit mondde uit in een creatief concept: Caffè Caro, een rijdend creatief koffie- en theehuis voor een ieder die behoefte heeft aan gezelschap.

5. Iedere woensdagmorgen houdt ze creatieve workshops in ’t Trefpunt.

 

 

Reacties