Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek Zwolle

Zwollenaren heten schertsend Blauwvingers. Het verhaal gaat dat dit komt omdat Kampen Zwolle een flinke hak wilde zetten. Ze kochten een klokkenspel uit Zwolle en betaalden uit met een wagen vol met munten. De Zwollenaren kregen blauwe vingers van het tellen.

1. Onder de Peperbus..
Is ’t leven oh zo knus. Bekijk mijn vingers maar, ik ben een Zwollenaar.’ Dit zijn de laatste zinnen van het Zwolse volkslied. Samen met de Sassenpoort, is de Peperbus het beeldmerk van Hanzestad Zwolle. De toren dankt zijn naam aan de koepel, die een gelijkenis vertoont met een pepervaatje. Leuk om te bezichtigen of te beklimmen. De Onze Lieve Vrouwe- basiliek die aan de toren vast zit, is eveneens te bekijken. Rondom de Peperbus zitten diverse eet- en drinkgelegenheden, mocht je na de klim even willen bijkomen.

2. Engelse werk
Aan de rand van Zwolle, waar je over de IJssel zo naar Hattem kijkt, ligt stadpark het Engelse Werk. Het park is ontstaan uit een van oorsprong zestiende -eeuws verdedigingswerk aan de rivier. In het begin van de negentiende eeuw is dit gebied in een openbaar wandelpark veranderd. Hier vind je ook een monument, waar jaarlijks de WOII wordt herdacht.  Het park ligt bij uitspanning Het Engelse Werk

3. Persoonlijke zingeving
Stedelijk museum Zwolle heeft tot 29 januari 2017 de tentoonstelling ‘Leven met aandacht’, over persoonlijke zingeving, de Devotie en duurzame kleding. Daarnaast toont het museum een collectie met historische objecten uit de hele provincie Overijssel in het sfeervolle Drostenhuis, een woonhuis uit 1551. Het inpandige café biedt uitzicht op de monumentale museumtuin, waar je in de zomertuinen geniet van een zomeravondconcert.

4. Smaakt naar meer
Wil je je smaakpapillen testen op een ludieke manier? Ga dan eens voor een Smaakroute, een tocht langs de lekkerste winkels van Zwolle. Dit kan zowel fietsend als lopend. Bij iedere locatie proef je een specialiteit van het huis én krijg je iets lekkers mee! Librije’s winkel, van michelinwinnaar Jonnie Boer, zit ook op de route.


5. GHL-tip: Eten en lezen in de kerk
De Broerenkerk is sinds de laatste grondige verbouwing het podium voor boeken. Boekhandel Waanders combineert hier verkoop van uiteenlopende literatuur met een brasserie, met regionale producten uit eigen keuken. Je kunt hier ook terecht voor doorlopende exposities, diverse lezingen en boekpresentaties.

Reacties