Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek één van de mooiste waddeneilanden, Terschelling

Als één van de mooiste Waddeneilanden met 30 km aan strand en ruim 70 km aan fietspaden is Terschelling vakantiebestemming pur sang. Onder cultuurliefhebbers is het eiland geroemd om het jaarlijkse Oerol-festival, dat in juni plaatsvindt. En wie kent niet de verhalen van Sil de Strandjutter, die zich afspelen op het negentiende-eeuwse Terschelling?

 

1. Brandaris
Al eeuwen lang het baken van Terschelling, de vuurtoren Brandaris. Bij de Terschellingers beter bekend als ‘Toer’. De toren beklimmen is helaas niet meer mogelijk, omdat deze nog steeds in functie is. De jaarlijkse Fjoertoer is verbonden aan de Brandaris. Dit is een bijzondere wandeltocht over Terschelling met drie verschillende afstanden, 16-, 22- en 42 km. Op de route word je verrast door bijzondere vuur- en lichteffecten die de weg wijzen. De tiende Fjoertoer vindt plaats op zaterdag 1 april 2017. De inschrijving opent eind 2016.

2. Een zee van mogelijkheden
Wil je Terschelling op een bijzondere manier ontdekken, loop dan eens binnen bij Puur Terschelling. Kies je voor een rit op de rug van een stoer Fries paard, of ga je voor wat meer comfort en reis je over het eiland met de huifkar? Bij laagwater gaat Puur Terschelling wadlopen en laat je proeven, voelen en genieten van het UNESCO werelderfgoed.

3. Muzikale maal
Onder het genot van een muzikaal optreden van eigenaar, Hessel van der Kooij, kun je bij Café- restaurant Hessel zowel voor de lunch als het diner terecht. Overnachten met een hele groep kan inmiddels ook bij Hessel. In een traditionele Terschellinger boerderij bouwde hij twee groepsaccomodaties.

4. GHL-tip: Sint Janskerk
Eén van de oudste bouwwerken op het eiland staat in Hoorn. De Sint Janskerk dateert uit de 13e eeuw en wordt gebruikt door de Hervormde gemeente voor kerkdiensten, maar ook voor bruiloften en concerten. Vrijwilliger Jan Zorgdrager organiseert iedere woensdag in het hoogseizoen een rondleiding.

Reacties