Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek de universiteitsstad Leiden

Met de eerste universiteit van Nederland is Leiden een echte studentenstad. De in 1575 opgerichte Universiteit van Leiden, na aanleiding van het Leidens Ontzet, is één van Europa’s meest vooraanstaande internationale onderzoeksuniversiteiten. Het is de geboorteplaats van Rembrand. En Leiden heeft, na Amsterdam, het meeste water binnen haar poorten stromen. Dit maakt het een uitstekende manier om de stad vanaf het water te bewonderen.

1. Leidens Ontzet
Als je in Leiden woont hoef je deze dag niet naar school. 3 oktober wordt jaarlijks het Leidens Ontzet gevierd. In de stad hangt de geur van haring, vers brood en hutspot. Op deze dag in 1574 kwam een einde aan de maandenlange Spaanse belegering van de stad. De stad had tijdens de tachtigjarige oorlog de kant van de Prins van Oranje gekozen. Dat kwam haar duur te staan. Er heerste grote honger, voordat de watergeuzen de stad kwam bevrijden.

2. Wandelen langs gedichten
Een ludieke manier om Leiden te voet te ontdekken is aan de hand van het project Muurgedichten. Vanaf 1992 tot 2005 werden er door de hele stad 101 muurgedichten in diverse talen op de muren geschreven. Naast de vele stadswandelingen, langs de Leidse Hofjes en de Route van de ontdekkingen, is er ook een Mensenrechtenwandeling. Deze tocht gaat ook langs belangrijke historische plekken van Leiden, maar in het bijzonder staat het stil bij de geschiedenis van de mensenrechten en de link naar het moderne Leidse leven.

 

3. Leuke en speciale kinderwandelingen zijn: ‘Paardenpies, pastinaak en penselen- met Rembrand door Leiden’ en, voor de stoere kids, de ‘Grimmige gruwelloop’

4. Dertien musea
Leiden heeft maar liefst dertien musea! Bijzonder is Corpus ‘reis door de mens’. Krijg antwoorden op vragen als “wat gebeurt er als je niest?” of “waar op je tong proef je suiker?” Fiets jij sneller dan een T-Rex? Kom er achter in museum Naturalis.

5. GHL-tip: Universitaire studietuin
Vier eeuwen lang verzamelen is terug te zien in deze tuin. Sinds 1590 is de Hortus Botanicus de studietuin van de Leidse Universiteit. De tuin bevindt zich middenin het centrum van Leiden en is te bezoeken voor een rustgevende wandeling, of botanische ontdekkingstocht.

Reacties