Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek de rijke historie van Harderwijk

Met de Veluwe in de achtertuin en het Veluwemeer in de voortuin is Hanzestad Harderwijk dé ideale locatie voor recreanten, watersporters en natuurliefhebbers. Harderwijk heeft een rijke historie, waarvan de watersnood in 1916 voor de stad misschien wel de grootste gevolgen heeft gehad. 

1. Watersnoodwandeling
Stadsmuseum Harderwijk is een ontmoetingsplaats voor jong en oud. De geschiedenis van Harderwijk staat hier centraal. De Watersnood heeft in 2016 een bijzondere plek in het museum, omdat exact honderd jaar geleden deze ramp zich voltrok. Buiten het museum maak je een speciale wandeling in het teken van deze Watersnoodramp, of een stadswandeling, inclusief lunch, langs talloze monumenten onder leiding van Stichting Rondeel.

2. Koren op je molen
Het is al een oud beestje, maar de oude stellingmolen De Hoop uit 1778 is nog steeds als korenmolen in gebruik. Naast bezichtigen, koop je hier ook je huisgemaakte pannenkoekenmeel, broodbeleg én klompen. 

3. Kunstroute Hardenberg
Gemeente Hardenberg wil kinderen, maar ook toeristen en de inwoners van Hardenberg stimuleren om kennis te maken met alle kunst en cultuur in de plaats en ontwikkelde hiervoor een leuke kunstroute.

4. Wind door de haren
Maar liefst Negen routes voor een flinke fietstocht over de Veluwe, door de stad Harderwijk of langs de voormalige Zuiderzee. Wie er wel van houdt om stevig op de pedalen te staan en de wind door de haren te voelen.

5. Dol-fijn
Een gemoedelijk dierenpark, waar onder andere zeehonden, dolfijnen en roggen te bewonderen zijn, is natuurlijk het Dolfinarium. Ontdek het zeeleven! 

GHL-tip: De Oude Synagoge
Hier staat de koffie altijd klaar. Voor de bezoeker van Harderwijk, maar ook voor mensen die behoefte hebben aan een gastvrije, veilige ontmoetingsplaats. De Oude Synagoge is een inloophuis, dat wordt gerund door vrijwilligers vanuit een christelijke levensovertuiging en met betrokkenheid van de plaatselijke kerken.

Reacties