Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek de maritieme geschiedenis van Maassluis

Maassluis heeft een maritieme geschiedenis. De stad ontstond in 1340, als nederzetting bij twee belangrijke sluizen, die zorgden voor afwatering van de Noordvliet en de Zuidvliet. De visserij en vrachtvervoer over water brachten Maassluis tot grote bloei. Maassluis is de geboortestad van schrijver Maarten ’t Hart en theoloog Abraham Kuyper. Van eerstgenoemde is een wandelroute, van de laatste een standbeeld in het centrum.

1. Maarten ‘t Hart
Maassluis speelt een belangrijke rol in de boeken van Maarten ’t Hart. Hij debuteerde in 1971 met ‘Stenen voor een Ransuil’. Vele boeken volgden, waaronder ‘Een vlucht Regenwulpen’ en ‘De Kroongetuige’. In zijn boeken staan veel verwijzingen naar locaties uit Maassluis. Deze locaties loop je af met het wandelarrangement Maarten ’t Hart.

2. Sleepvaart Museum
Nieuwsgierig naar de maritieme historie van Maassluis? Bezoek dan het Nationaal Sleepvaart Museum. Naast sleepvaarten, is er ook aandacht voor nevenactiviteiten op het water, zoals hulpverlening ter zee en berging.

3. Ook leuk om te combineren met een bezoekje aan museumschip Hudson.

4. Waterwegroute
Fiets eens de Nieuwe Waterwegroute en maak kennis met de groene omgeving tussen Hoek van Holland en Maassluis. Stap onderweg even af bij bezoekerscentrum d’ Oude Koestal in het Staelduinse Bos.

5. GHL-tip: Van oorlogsschans tot bedehuis
Tijdens de Tachtigjarige oorlog bevond zich, op de locatie waar nu de Groote Kerk staat, een schans. Nadat de Spanjaarden uit Maassluis verdreven waren, startte in 1629 de bouw van de kerk. Het duurde tien jaar voor het Huis stond. Je kunt de kerk bezichtigen in het hoogseizoen. Daarbuiten moet je even een afspraak maken met de koster.

Reacties