Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek de Domstad Utrecht

Met drie universiteiten en drie hogescholen, is Utrecht een echte studentenstad. Utrecht is de zetel van de rooms-katholieke aartsbisschop van Nederland en van de aartsbisschop van de Nederlandse kerkprovincie van de Oudkatholieke Kerk. Eveneens zijn de Protestantse Kerk in Nederland en de kantoren van dit kerkgenootschap in Utrecht gevestigd. Vanwege de Domtoren, wordt Utrecht ook wel Domstad genoemd.

1. Grachten
Van zuid naar noord lopen de Oudegracht en de Nieuwegracht, die uniek zijn vanwege de werven, lage kades waarop de werfkelders van de huizen aan de gracht uitkomen. Verken Utrecht eens te water! Dit kan via een rondvaart, maar wil je een bijzondere tocht maken, stap dan eens op een gondel! Liever op de fiets langs de grachten? Dan heeft Utrecht een leuke route van 10 kilometer die onder andere langs Paushuize, het Wilhelminapark, museum Catharijneconvent en het Bartholomeusgasthuis voert.

2. Domtoren
Icoon van Utrecht, de Domtoren, bepaalt al honderden jaren de skyline. Durf je de uitdaging aan om alle 465 treden van de toren te beklimmen? Blijf je liever met de beide benen op de grond? Binnenkijken in, bijbehorende 13e eeuwse kathedraal, de Domkerk kan natuurlijk ook. En loop dan ook meteen even door de prachtige verborgen kloostertuin.

3. Nijntje museum
Dit museum ervaar je op je knieën, via een dansje, of door te puzzelen met taartjes. Het Nijntjemuseum is voor de allerkleinsten. Maar wees nou eerlijk,  wie is er niet dol op de boeken van Dick Bruna? 

4. Spoorwegmuseum
Maak een reis door de tijd in het Spoorwegmuseum. Een educatief, maar vooral bijzonder leuk museum over 175 jaar spoorwegen in Nederland.

5. GHL-tip: Sociale maal
Er zijn ontelbaar veel leuke eetgelegenheden in Utrecht. The Colour Kitchen Zuilen is gevestigd in karakteristiek schoolgebouw uit de dertiger jaren. Niet alleen de locatie is bijzonder, ook de ideologie achter deze horecagelegenheid is aansprekend. Hier op sociale- en duurzame wijze gewerkt, met goede produkten, maar ook met aandacht voor jongeren die een nieuwe kans verdienen. Onder het motto ‘samen het verschil maken’ krijgen jongeren hier een werkplek, scholing en andere vormen van ondersteuning aangeboden om ze weer een duwtje in de rug te geven.

Reacties