Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Ontdek Breda de Nassaustad

De Nassaus gaven Breda het aanzien van een hofstad. In 1404 zette de Duitse edelman Engelbrecht van Nassau voet op Nederlandse bodem en huwde de Bredase Johanna van Polanen. Ieder jaar op Tweede Pinksterdag viert Breda zijn band met deze verre voorouders van onze koninklijke familie tijdens Nassaudag.

1. Catharinabegijnhof
Laat het drukke Breda achter je en stap in het verre verleden. Als je door de poort van het Catharinabegijnhof loopt, valt als eerste de serene sfeer op. Begijnen waren vrouwen die leefden als alleenstaanden en deel uitmaakten van een soort vrije lekengemeenschap binnen de katholieke Kerk. Op de website van Begijnhof Breda lees je hoe nauw het Begijnhof en het Koningshuis met elkaar verbonden waren. Het museum geeft het leven van de begijnen door de eeuwen heen weer, met een speciaal audiovisueel programma onder de naam ‘Bruiden van Christus’. Via een glazen pui bekijk je het interieur van de in 1838 gebouwde Catharinakerk.

2. Hippe ambacht en Historische kilometer
Cultuur snuiven en kennismaken met oude- en eigentijdse ambachten? Loop dan eens door de negen straatjes rondom het kasteel van Breda. Cultuurbehoud Breda startte het project ‘Hip Ambacht’ in 2013 om mensen met elkaar te verbinden. Vind een leuke route langs handgemaakte sieraden, culinaire hoogstandjes en oude ambachten via Hip Ambacht, de negen straatjes van Breda.

VVV Breda organiseert tal van stadwandelingen door de stad. Probeer eens de interactieve wandeling en ontdek Breda aan de hand van beeld- en geluidfragmenten, of loop langs het kasteel van Breda, de Grote Kerk en het Spanjaardsgat met de Historische kilometer.

 

3. Wat doet beeld met jou?
Wat doe jij met beeld en wat doet beeld met jou? Deze vraag stelt MOTI, Museum Of The Image zich voortdurend af. Fantastisch voor kinderen: De Creatieve Code. Maak je eigen digitale kunstwerk. Of vraag een Waanzien paspoort aan.

4. Breda Jazz Festival
Swingen doe je in mei, tijdens Breda Jazz Festival. Vanaf Hemelvaart staat Breda vier dagen in het teken van jazz en allerlei aanverwante muziekstijlen. Het evenement is goed voor tweehonderd concerten op bijna twintig podia, met een speciale jazzkerkdienst! In 2017 vindt het festival plaats van 25 tot en met 28 mei.

5. GHL-tip: Breda bierstad
Bier drinken voor de kerk. Huh!?

Stichting de Grote Kerk Breda moet het al jaren doen zonder rijkssubsidie en bedacht een ludieke actie om gelden te werven. De boer op met Breda Bier! Elk verkocht pilsje komt ten goede van het onderhoud van de Grote Kerk. Het dak en de restauratie van de fresco's in de kerk werden hiermee gefinancierd. Het lokale biertje is ook gewoon te verkrijgen bij Café/Brouwerij de Beyerd. Hier werd het bier de drie Hoefijzers weer nieuw leven ingeblazen en zegende de bisschop de brouwerij in.

Reacties