Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Lekker uitwaaien in Scheveningen

In het begin van de negentiende eeuw was het niet meer dan een houten gebouwtje met een wachtkamer en vier badkamers met uitzicht op zee. Ruim tweehonderd jaar later staat dit badhuis er nog steeds, hoewel er van de oorspronkelijke vorm niets meer te vinden is. Denk je aan Scheveningen, dan denk je aan zon, zee, strand en Het Kurhaus.

1.     Kuren in weelde
In de voortuin van Den Haag, Scheveningen, is het vooral in de zomer goed toeven. Van heinde en ver bezoeken miljoenen toeristen de badplaats om te ontspannen op het uitgestrekte strand, een drankje te doen in één van de ontelbare strandtenten, of over de boulevard te wandelen. Het meest weelderige gebouw van Scheveningen is hotel Het Kurhaus, met de spectaculaire Kurzaal. Hier overnacht je in alle luxe, geniet je van een weldadige lunch of diner je in stijl. Hoef je niet zo nodig in de watten gelegd te worden, maar ben je toch nieuwsgierig naar de binnenkant? Je kunt het Kurhaus ook binnenwandelen voor één van de exposities of een historische rondleiding.

2.       De Pier
Wil je over het water lopen, zonder natte voeten te krijgen? Op de Scheveningse Pier heb je een fantastisch uitzicht over de Noordzee en kun je ouderwets ‘pierewaajen’. De, in 2015 compleet vernieuwde, Pier biedt, naast het uitzicht, veel shop- en eetgelegenheden en het hele jaar door culturele festivals en evenementen. Voor de onverschrokken bezoeker is een tripje in het reuzenrad een absolute must. Wil je meer weten over het ontstaan van de Pier, ga dan eens op pad met een gids tijdens een pierwandeling en kom op plekken die normaal niet toegankelijk zijn.

Het ligt voor de hand om Scheveningen uitsluitend te bezoeken bij temperaturen boven de twintig graden, bepakt met een handdoek en zonnebrandcrème. Maar dan mis je een heleboel van Scheveningen!

3.       Beelden aan Zee
Verborgen in de duinen ligt het Museum Beelden aan Zee, met tot maart 2017 een bijzondere tentoonstelling van de werken van Picasso. Voorportaal van het museum is het gratis toegankelijke buitenterras, waar beelden van diverse sprookjes staan. Hier hoef je niet met de handjes op de rug naar te kijken, maar mag je aanraken en zelfs op klauteren.

 

4.       Miniatuurstad
Hier komen alle beroemde Nederlandse bouwwerken samen en ontdek je op een (inter)actieve manier hoe Nederland is ontstaan. Miniatuurstad Madurodam geniet wereldfaam. Bescherm Nederland tegen een stormvloed, of blus het vuur op de Blusboot.

5.       GHL-tip: Haren in de wind
Uitwaaien op het strand is heerlijk in alle seizoenen. Maar wil je je haren echt in de wind gooien, dan pak je de fiets. Scheveningen biedt talloze tochten langs strand, duinen, bos en historische gebouwen. Trap eens op de pedalen door Scheveningen en de duinen van Wassenaar, langs kasteel de Wittenburg en de negentiende eeuwse boerderij Vreeburg. De tocht voert je ook langs het meeste karakteristieke deel van Scheveningen, rondom de Oude Kerk. Stap hier dan even binnen om het tweehonderdvijftig jaar oude orgel en de doorlopende expositie te bewonderen.

Reacties