Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Lekker uitwaaien in Egmond

Bleekneusjes werden hier massaal op doktersadvies naar toe gestuurd voor zes weken of 3 maanden. Om aan te sterken, of om hun ouders te ontlasten van de dagelijkse zorg. In 2001 fuseerde Egmond met Schoorl en Bergen tot de gemeente Bergen. Egmond bestaat uit drie kernen: Egmond-Binnen, Egmond aan Zee en Egmond aan den Hoef.

Tijdens de zomer kan een bezoekje aan Egmond niet ontbreken. Daarom zetten wij wat zomerse uittips voor je op een rij:

1. Visserijdag

Egmond aan Zee kent een rijk vissersverleden. Tijdens de Visserijdag op zaterdag 17 juni kun je je volop onderdompelen in dit verleden. Zeemansliederen, een nautische markt en demonstraties van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij zijn de ingrediënten van deze dag.

2. Bunkerdag

Ben je ook altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe het leven in een bunker eruit zag? In Egmond aan Zee staat een bunker, die onderdeel uitmaakte van de zogenoemde ‘Atlantikwall’. Normaal is ‘ie niet toegankelijk voor het grote publiek, maar speciaal voor Bunkerdag is deze indrukwekkende plek voor één dag opengesteld.

3. Zomerbraderie

Hou je van het struinen langs leuke marktkraampjes? Dan kun je je hart ophalen tijdens de woensdagavonden in Egmond aan Zee! In de maanden juni, juli en augustus is er een gezellige zomerbraderie.

 


Naast de speciale zomertips, verzamelden we ook leuke uitjes die je het hele jaar door kunt bezoeken.

 

1. Drie Egmonden
Een deel van Egmond verdween in de 17e en 18e eeuw met kerk en al in zee. Duizend jaar geschiedenis van de drie Egmonden beleef je in het Museum van Egmond. In de directe omgeving van het museum vind je de oude vissershuisjes en de duintrap leidt naar het Torensduin, waar je heerlijk kunt wandelen.

En er is nog meer reden om nu naar dit museum te gaan, want t/m 31 oktober vind je hier de expositie 'Bouwen op Geloof.'

2. St. Adelbertabdij
De bodem van de Abdij van Egmond bevat tal van archeologische schatten. Vandaag de dag is de Adbij, onder meer, een museum over de geschiedenis van de oude Abdij van Egmond, vanaf haar stichting in de 10e eeuw tot aan de verwoesting in 1573. Binnen de muren van de abdij bevindt zich ook een ambachtelijke kaarsenmakerij, waar je terecht kunt voor een kaars met een persoonlijk beschilderde tekst. De prachtige abdijtuin wordt op duurzame wijze onderhouden door de monniken van de abdij. De monniken zijn, ondanks de hoge leeftijd van een aantal van hen, nog intensief betrokken bij diverse maatschappelijke, spirituele en sociale organisaties, waardoor de Abdij een levendige en geïnspireerde omgeving is met veel nationale en internationale contacten. Daarnaast is er een grote groep vrijwilligers die de monniken bijstaat in hun wens om de Abdij te maken tot een duurzaam kenniscentrum met ecologische buitenruimte. 

3. GHL- tip: Samen delen
Waai je een dagje uit in Egmond aan Zee, verwen jezelf dan na afloop met lekkere bak koffie met versgebakken taart bij Brasserie Santiago. Deze gezellige brasserie staat voor ‘minder sterke schouders inspireren sterke schouders’. Dit zie je terug in de club enthousiaste medewerkers. Eigenaar Jan Ranzijn nam met Brasserie Santiago het initiatief een restaurant te beginnen met mensen met een beperking. Samen delen is de rode draad door bedrijf en menukaart!

4. GHL-tip: Afie’s Nobelhuis
Wie wil zien waar een kunstzinnige hobbyist met pret toe in staat is, gaat langs bij Afie’s Nobelhuis in Egmond-Binnen. Op deze prachtige plek aan de voet van de duinen staat het eenvoudige woonhuis van Afra Valkering- Zentveld, met een zelfgebouwd minimuseum, kleine kapel, verschillende ateliers, een moestuin, boomgaard en kippenland. Het museum dat in de loop der jaren naast haar woonhuis is ontstaan, hangt en staat vol met houtsnijwerk, beelden en werken van was. Overal hangen handgeschreven toelichtingen aan de muur. Veel werk is geïnspireerd op de Bijbel. De kapel is dagelijks open. Afie geeft rondleidingen op aanvraag. Een bijzondere ervaring!

5. Liever creatief bezig zijn?
Dochters Ria en Carla Laroo geven workshops en cursussen pottenbakken en schilderen in hun ateliers aan het Mooyeveld. 

Reacties