Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Laat je verrassen door de stad met een koninklijk tintje; Apeldoorn

Denk je aan Apeldoorn, dan denk je aan de Veluwe. Uitgestrekte heidevelden, afgewisseld met bosrijke gebieden. Met een beetje geluk zie je tijdens een wandeling in de verte een hert wegspringen. Aan Apeldoorn hangt ook een koninklijk tintje. Op een steenworp afstand van het centrum staat het statige Paleis Het Loo, met zijn wisselende tentoonstellingen over het koningshuis en zijn prachtige tuinen.

1. Koninklijk Apeldoorn
Je hoeft nog niet eens binnen de paleismuren te vertoeven om je te vermaken. Verborgen in Kroondomein Het Loo ligt, onder meer, het Paleispark, met Het Oude Loo, een jachtslot uit de 15e eeuw, vijvers en een badhuis. Het Paleispark is het hele jaar geopend. Er zijn acht verschillende wandelroutes, waaronder de Grafheuvelroute en een wandeling in de Koninklijke Houtvesterij.

Wil je een kijkje in de keuken van De Oranjes nemen, dan biedt Paleis Het Loo het hele jaar door diverse exposities in de kamers en zalen waar De Oranjes 300 jaar woonden en werkten. Voor de jongsten zijn er de speciale Prinsen- en prinsessendagen. Vanaf december is Het Loo jaarlijks in wintersferen en kun je schaatsen op het Stallenplein. Rondom de feestdagen worden alle tafels in kerstsferen gedekt met het mooiste porseleinen servies, glaswerk en verguld zilveren tafelstukken.

2. Aapjes kijken, boompje klimmen
Midden in natuurpark Berg en Bos ligt de Apenheul. Maak kennis met de Maki’s, Doodshoofdaapjes, de Gorilla’s en vele andere apensoorten die hier wonen.

Heb je genoeg aapjes gekeken, wandel dan nog even door het Stadspark Berg en Bos of leef je uit in de nabij gelegen bos- en speelweide. 

Heb je energie voor tien? Dan is een parcours in het Klimbos het geschikte uitje voor jou.

Actie vind je ook in pretpark De Julianatoren. Een kleinschalig park met ruim 60 attracties voor kinderen van 2 tot 12 jaar.

3. Waterval
Apeldoorn staat op de vijfde plek van grootste gemeentes van Nederland. Ook Loenen is een deelgemeente van Apeldoorn. Je vindt hier de Loenense waterval, de hoogste waterval van het land. Deze wandelroute van Natuurmonumenten brengt je langs deze waterval.

4. GHL-tip: Museum In de Zevende Hemel
Een leuk, klein propvol museum over Oranje, Kerstfeest, Paasfeest en Oud Speelgoed. Met museumwinkel.

5. GHL-tip: de Grote Kerk
De centrumgemeente Grote Kerk wil een open huis zijn in de Apeldoornse samenleving. Naast de kerkdiensten vindt er maandelijks op de zondagavond een Bachcantate plaats. De Grote Kerk is ook een podium concerten en wisselende kunsttentoonstellingen in de kerk en in gebouw Irene. 's Zomers is de kerk op zaterdagmiddag open voor bezoekers en zijn er op de dinsdagavonden in juli en augustus orgelconcerten. 

Reacties