Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Laat je betoveren door het veelzijdige Amersfoort

Houd je er niet zo van om in het middelpunt te staan, maar wil je wel eens óp het middelpunt staan, ga dan eens naar Amersfoort. De Onze Lieve Vrouwentoren vormt het kadastrale nulpunt van Nederland. In de bestrating zijn de X- en de Y-as aangegeven. Draai een rondje om deze as en aanschouw de geboorteplaats van Mondriaan; een bruisende, historische stad vol kunst en cultuur.

1. Op stap met de Gildegids
Amersfoort leent zich bij uitstek voor een dagje shoppen met zijn talrijke boetiekjes. Maar wil je echt kennismaken met deze historische stad, ga dan eens op stap met een Gildegids van Gilde Amersfoort. Zij zijn gespecialiseerd in stadwandelingen en rondleidingen en voeren je langs de eeuwenoude Koppelpoort, Muurhuizen, Mannenzaal, St.-Joriskerk, en het Hofje De Armen de Poth. Sluit de dag af met een heus Amersfoorts biertje bij Stadsbrouwerij De Drie Ringen. Nog een bijzondere wandeling die Gilde Amersfoort aanbiedt is de Stadswandeling Joods Amersfoort.

2. Kunst met een grote K
Amersfoort is de geboorteplaats van de bekende schilder Pieter Cornelis Mondriaan. Hier woonde hij tot zijn achtste. In zijn geboortehuis, het Mondriaanhuis, vind je tal van zijn werken en wisselende tentoonstellingen van, door Mondriaan geïnspireerde, kunstenaars.

3. Eén van de oudste open atelierroutes van Nederland is de KunstKijkRoute in Amersfoort. Elke derde zondag van de maand zijn aangesloten galerieën en ateliers van alle deelnemende kunstenaars geopend voor het publiek, zowel in de binnenstad als in een aantal buitenwijken. Op de website van de KunstKijkRoute kun je een plattegrond downloaden met alle deelnemers. Overal waar de vlag uithangt kun je vrijblijvend binnenlopen.

4. Dinospeurder
Avontuur vind je in het Dierenpark Amersfoort. In deze dierentuin wonen wel 1500 dieren die je van heel dichtbij kan bewonderen. In dit park klim je over, onder, achter, boven en tussen de dieren via de Klim Alles-route. Houd je wel van een spannende expeditie, ga dan op ontdekkingstocht langs levensgrote dino’s in het DinoPark

5. Beklimming Onze Lieve Vrouwe toren
Met ruim 98 meter hoogte is de Onze Lieve Vrouwetoren de, op twee na, hoogste laatmiddeleeuwse toren van Nederland. De trots van Amersfoort is de bekendste blikvanger van de stad en wordt ook wel ‘Lange Jan’ genoemd. De toren is niet alleen goed zichtbaar in de stad, maar laat ook flink van zich horen met maar liefst honderd klokken, waarvan zeven luidklokken. Leuk weetje: de toren verbeeldt Maria en het bovenste kleine torentje Jezus. Er is een klokkenluidersgilde wat in de toren oefent en een beiaardierschool wat vaak op de beiaard repeteert. Er is zowel een torenbeklimming als een beiaardbeklimming.

Reacties