Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Laat je betoveren door de meest bezongen stadswijk; de Jordaan

Johnny Jordaan, Jan Klaassen, Johan Frinsel sr, Jan Bouman. Stuk voor stuk bekende inwoners van de Amsterdamse wijk de Jordaan. Hoe deze typische volksbuurt aan zijn naam kwam zijn de meningen over verdeeld. De meest waarschijnlijk geachte verklaring is die van de Prinsengracht als de rivier de Jordaan, waarna de naam is overgesprongen op de buurt erachter. Mozes’ woorden dat men de Jordaan niet mag oversteken (Deuteronomium 31: 1-8) zijn wel spottend in verband gebracht met de Prinsengracht; iemand uit de rijke burgerij zou de rivier toch nooit oversteken om in de armelijke buurt daarachter te komen.

1. Slenteren, fietsen of varen
Het imago van arme sloeberwijk heeft de Jordaan allang van zich afgeschud. Oude panden werden in ere hersteld en de hevig verpauperde gebouwen maakten plaats voor nieuwbouw, waardoor vandaag de dag de Jordaan een afwisselend aanblik biedt. De meest bezongen stadswijk van Nederland bekijk je wandelend, op de fiets of te water. Dagelijks zijn er diverse rondvaarten in de grachten.

2. Struin op een zaterdag de Lindengrachtmarkt of Noordermarkt af, ontdek de oude hofjes, of bekijk de Westerkerk. Vind je liever zelf de weg door alle straatjes, hofjes en grachten? Doe dan eens een GPS tocht door de Jordaan!

3. GHL- tip: Religieus Jordaan
Een niet heel bekend gegeven is dat in de Jordaan vroeger ruim 20 kloosters waren gehuisvest, waarvan de eersten eind 14e eeuw ontstonden. Op Jordaanweb vind je een overzicht die je langs de locaties van de kloosters van weleer leidt.

4. Een bezoek aan het Anne Frankhuis mag natuurlijk niet ontbreken als je in de Jordaan bent. Het museum is ook interessant en leerzaam voor kinderen vanaf 10 jaar. Wel wordt aangeraden jonge kinderen voor te bereiden op het bezoek. Het museum biedt hiervoor een speciaal programma.

5. GHL-tip: Jan de Liefde
In september 1849 liep Jan de Liefde door de straten van de Jordaan. Getroffen door de diepe armoede die hij zag, vroeg hij zich af of hij iets zou kunnen doen. De Liefde benaderde ene mevrouw Schouten, die bezig was met het schoonmaken van viskisten, met de vraag of hij bijbellezingen in haar huis mocht houden. Dat mocht. Aanvankelijk was er niet veel belangstelling. De eerste samenkomst werd bezocht door drie vrouwen en een blinde orgeldraaier, maar al snel kwamen honderden mensen luisteren naar de woorden van dominee De Liefde.

De Liefde begreep dat je mensen niet het evangelie kon vertellen zonder om te zien naar hun lichamelijk welzijn. In 1855 richtte hij daarom de Vereniging Tot Heil des Volks op. Tot op de dag van vandaag draagt de vereniging zijn steentje bij aan tal van projecten. Tot Heil des Volks heeft onder andere twee hostels en een inloophuis voor dak- en thuislozen in Amsterdam, organiseert stadswandelingen en fietstochten en biedt ondersteuning bij diverse maatschappelijke projecten.

Reacties