Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Kunst en poaskearls in Ootmarsum

Klein, maar met een enorme toeristische aantrekkingskracht. In het stadje Ootmarsum herleeft het gevoel van nostalgie door de eeuwenoude straatjes en de folkloristische ‘poaskearls’, mannen gekleed in regenjas en hoed die met Pasen zonder op- of om te kijken door de hele stad heenlopen. Ootmarsum staat bekend om deze traditie, genaamd Vlöggelen.

1. Ton Schulten
Loop je door Ootmarsum, dan loop je door straatjes vol met galerietjes en kunstwinkeltjes. In deze straatjes vind je ook de werken van Ton Schulten. In 1955 verlaat hij het katholieke seminar en slaat de weg van de kunst in. De wereld volgens Ton Schulten is kleurrijk en als een mozaiek opgebouwd, maar zeker niet abstract. 

2. Land van Heeren en Boeren
Dit museum laat het leven op het platteland van honderd jaar geleden zien van Twente. En het leuke is, het staat in de openlucht! Je vindt hier typische Saksische boerderijtjes met veeschuren en wagenschuren. Het museum vertelt ook het verhaal van de heeren. Zo kan je een gratis bezoek brengen een het Drostenhuis, die zich op loopafstand van het openluchtmuseum bevindt. Er is ook een leuk kindermuseum bij!

3. Sterren en planeten kijken
Met een eigen planetarium, observatorium en doe- en expositiezalen geeft Cosmos Sterrenwacht een bijzonder inkijkje in ons sterrenstelsel. Kijk met een speciale telescoop naar de zon, of ontdek hoe de sterrenbeelden zijn ontstaan en waar ze staan. Lekker knutselen kan in de Doezaal en een reis door het heelal maak je in de multimediazaal.

4. GHL-tip: Het Stift
Even buiten Ootmarsum, in Weerselo, staat een voormalig Benedictijnerklooster uit de 12e eeuw. In de 14e eeuw werd het een Stift, een gebouw voor mensen die in kloosterlijk verband samenwoonden en werkten. Hier werden alleen ongehuwde dames uit de adel toegelaten. Het Stift is een eeuwenoud dorpsgezicht.

5. Wil je hier overnachten? Dat kan in Bed and Breakfast Het Stift.

 

 

Reacties