Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Boter bij de vis, een dagje Bunschoten-Spakenburg

Langzaamaan verdwijnt het uit het straatbeeld, maar als je in Bunschoten- Spakenburg goed om je heen kijkt zie je er misschien nog wat inwoners in lopen: klederdracht. Bunschoten- Spakenburg is onlosmakelijk verbonden met de visserij en varen. Dit zie je terug in de vele visboeren die hun waren aanbieden, het Klederdracht- en visserijmuseum en de Scheepstimmerwerf.

1. Schuitjes varen
Van 1 april tot 1 november vaar je met Rederij de Zuidwal over het Eemmeer. Het schip heeft op- en/of afstapmogelijkheden voor fietsers, naar keuze enkele reis of retour. Tijdens de rondvaart maakt de rederij een tussenstop bij jachthaven De Eemhof (Flevoland), waardoor fietsers de mogelijkheid geboden wordt een tocht door de Flevopolder te maken en later terug te varen naar Spakenburg.

2. Zelf aan het roer 

Houd je er van om zelf aan het roer te staan, doe dan eens botterzeiltocht!

3. Visserijdag
De eerste zaterdag van september staat in Spakenburg centraal als de Visserijdag. Dit cultuurhistorische evenement speelt zich voornamelijk af rond de haven en de scheepswerf Nieuwboer. De dag staat vol van Spakenburgse tradities en monumentale botters die de blits maken op het water.

4. GHL-tip: Vis met een boodschap
Ben je in Bunschoten-Spakenburg, haal dan eens een visje bij Chris Heinen. De Spakenburger is een harde werker en is geen ‘gewone’ visboer. Hij wil graag vertellen wat het geloof met hem heeft gedaan en doet dit op een wel heel opmerkelijke manier. Kijk naar Chris’ bijzondere verhaal in onze uitzending van GHL. 

5. GHL-tip:Duurzaam boeren met een christelijke visie
Jan en Maaike Huijgen hebben een hele bijzondere boerderij, die een bezoekje meer dan waard is. De Eemlandhoeve is meer dan een boerenbedrijf. Al de activiteiten die in de loop der jaren zijn ontstaan, zijn erop gericht de ontmoeting tussen boer & burger, platteland & stad en Creator & creatie te bevorderen. Met het oog op duurzaam leven en geïnspireerd vanuit christelijke waarden. De Eemlandhoeve organiseert speciale familiedagen, met rondleidingen, workshops en spellen. Daarnaast heeft het een Boerderijwinkel, met heerlijke producten uit de streek en een prachtige tuin, een klein ecosysteem rond de hoeve die veel bezoekers trekt.

Reacties