Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Bezoek Hollands oudste stad Dordrecht

De oorspronkelijke naam is Thuredrith. Dit betekent "doorwaadbare plaats in de rivier Thure". Dordrecht ligt op een eiland, dat is ontstaan door de Sint Elisabethsvloed in 1421 en is omringd door natuurgebied de Hollandse Biesbosch. Langs de oude havens in Dordrecht staan nog historische koopmanshuizen, waarvan een aantal met de kenmerkende Dordste gevel die in de 16e eeuw werd ontwikkeld.

1. Oudste stad van Holland
Dordrecht kende zowel in de 13e als in de 18e eeuw een bloei als handelsstad. Door de ligging aan het water heeft de stad veel karakteristieke binnenhavens. Maak een wandeling door deze ‘oudste’ stad van Holland (op grond van oude documenten van Willem I), met de gidsen van Gilde Dordrecht langs de Groothoofdspoort, de gotische Onze Lieve Vrouwekerk en de Lange IJzeren brug.

2. Schools museum
Mweh…hoef je een dagje niet naar school, sleuren je ouders je mee naar het Onderwijsmuseum. Pas maar op, want stiekem ga je dit heel leuk vinden! Zo zijn er diverse activiteiten opgezet voor BSO, tijdens vakanties en is er een speciale spellentas voor museumspeurders.

3. Kinderdijk
Met negentien molens uit de 18e eeuw is Kinderdijk in de Alblasserwaard onderdeel van Unesco Werelderfgoed. Ervaar hoe een authentieke windmolen werkt of bekijk hoe een molen wordt gemaakt in de molenwerkplaats. Wil je een mooi zicht op alle molens vanaf het water? Maak dan een keuze uit diverse rondvaarten.

4. Biesbosch
Even de drukte van de stad achter je laten? Zoek dan beschermd natuurgebied en Nationaal Park de Biesbosch op. Dit kan als gast van één van de zeventig Biesbosch Gastheren of op eigen gelegenheid. En als één dagje niet genoeg is, plak je er gewoon een aantal dagen aan vast. Slaap in één van de B&B’s, of ga kamperen op één van de campings rondom het park.

5. GHl-tip: Bonfire
Het Engelse woord voor kampvuur. In de Bijbel refereert vuur vaak aan de Heilige Geest. Met die gedachte in hun achterhoofd startte Stichting Vuur en Vlam ontmoetingsplek voor jongeren, Bonfire. De naam is een leuke kwinkslag naar de locatie, de Bonifatiuskerk. Deze plek nodigt, op een laagdrempelige manier, jongeren uit elkaar en God te ontmoeten, creatief te zijn en te delen met elkaar.  De ontspannen activiteiten in het atelier nodigen uit tot waardevolle gesprekken, die spontaan ontstaan. Bonfire biedt ook podium aan muzikanten, voorstellingen en evenementen.

Reacties