Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Bezoek Haarlem, de stad met het gouden randje

De eerste trein in Nederland reed in 1839 op de spoorlijn tussen Amsterdam en Haarlem. Station Haarlem is het enige station van Nederland dat in Art Noveaustijl is gebouwd naar een ontwerp van architect Dirk Margadant. Het station heeft een eilandperron met een restauratie en wachtgebouwen, die destijds bedoeld waren voor diverse klassen. Zelfs 'krankzinnigen' hadden hun eigen wachtruimte. Het karakteristieke station wordt geregeld gebruikt als decor in speelfilms, waaronder Ocean's Twelve (2004) en Zwartboek (2005).

1. Straatjes uit de Gouden Eeuw
Rondom de Grote Markt, het plein in het hart van Haarlem, bevinden zich de Gouden Straatjes, waar je naar hartenlust kunt shoppen in ambachtelijke winkels, struinen in diverse antiekzaken en gezellig een hapje kunt eten. Kijk niet alleen naar binnen, maar bewonder ook eens de prachtige monumentale panden aan de buitenkant, die nog herinneren aan de Gouden Eeuw.

2. Haarlemse hofjes
Ooit waren het er veertig, nu zijn er nog maar 20 hofjes in en net buiten het centrum van Haarlem, met Bakenes als oudste hofje, die stamt uit 1395. Bekijk bijvoorbeeld het Teylershofje met haar indrukwekkende entree, een poort met hoge zuilen in Dorische stijl. Deze groene oases waren van oorsprong voor behoeftige ouderen en bejaarde vrouwen. Wandel op eigen gelegenheid langs de hofjes, of doe het interactieve GPS- spel met digitale gids.

3. Musea
Haarlem herbergt een breed scala aan musea. Bekijk de collectie van Haarlemse meesters van de Gouden Eeuw in het Frans Halsmuseum of bezoek het oudste museum van Nederland, het Teylersmuseum, waar kunst, wetenschap en ontdekkingen centraal staat.

4. Kenau
Bazige vrouw, manwijf. De definities van een kenau klinken in het geheel niet positief. Kenau Simonsdochter Hasselaar was echter een vrouw met ballen, die leefde in de 16e eeuw. Ze werd bekend door de legende over haar verzet bij de verdediging van Haarlem tijdens de Tachtigjarige oorlog. In 2014 werd haar verhaal verfilmd. Wie Kenau was ontdek je tijdens de speciale Kenau-wandeling die leidt langs haar geboortehuis, de scheepswerf en plekken waar hevig is gestreden tijdens het beleg van Haarlem.

5. GHL-tip: Grote- of St. Bavokerk
De allereerste St. Bavokerk werd al genoemd in 1245.  De rondleidersgroep van de vereniging Vrienden van de Grote Kerk verzorgt rondleidingen door deze laat-gotische kruisbasiliek, torenbeklimmingen en excursies naar het Müllerorgel. In de Mariakapel steek je een kaarsje aan, of kom je even op adem. Deze gastvrije ruimte in de Sint Bavo kerk is bedoeld voor mensen van alle levensbeschouwelijke achtergronden. De kapel nodigt uit tot een moment van devotie, herdenking en bezinning.

Reacties