Maandag t/m Donderdag 17:50 u op NPO 2

5 uittips: Bezoek Ermelo, het zorgdorp op de Veluwe

In 1891 richtte de Protestants-Christelijke kerk de ‘Vereeniging tot opvoeding van idiote en achterlijke kinderen’ op. Het eerste opvanghuis bevond zich in Ermelo. Tegenwoordig zouden we deze terminologie niet meer in onze mond durven te nemen. Maar het doel van deze vereniging, tegenwoordig bekend als ‘s Heeren Loo Zorggroep, blijft onverminderd overeind: iets willen betekenen voor mensen met een verstandelijke beperking.

1. Feest
Dit jaar viert zorginstelling ’s Heeren Loo het 125-jarig bestaan met tal van feestelijke activiteiten. Vanuit je luie stoel ervaar je de indrukwekkende geschiedenis via het Digitaal Museum van ’s Heeren Loo, winnaar van beste historische site 2012.

2. Speulderbos
In Ermelo bevind je je in hartje Veluwe. Goed voor een dagje bos, heide en schapen. Bezoek het spannende Speulderbos met zijn grafheuvels en het mysterieuze Solse Gat met zijn legende over een verzonken klooster. Het Speulderbos is bekend om zijn vele kromme bomen, daardoor wordt het gebied ook wel het bos met de dansende bomen genoemd. In Wildarena Witte Hoogt kun je in de open lucht, op houten bankjes, door kijksleuven naar wild kijken. Omdat het open is, moet je heel stil zijn, dus het is extra spannend. Je komt hier uitsluitend met een excursie van Staatsbosbeheer.

3. Kies voor blauw!
Even genoeg groen gezien? Kies dan voor blauw! Ook de waterliefhebber kan in Ermelo zijn hart ophalen. Bij Strand Horst kun je wind- en kitesurfen, dobberen op een bootje of in de zomer heerlijk op het strand vertoeven.

4. Schapedrift
Temidden van de de Ermelosche heide wonen vierhonderd Veluwsche Heideschapen. Het hele jaar door worden er bij de schaapskooi Schapedrift tal van evenementen georganiseerd, zoals lammetjesdagen, knutselmiddagen, kindertheater en stevige wandelingen. Wil je meer weten over de schaapskudde en de natuur in en rond Ermelo, bezoek dan het naastgelegen bezoekerscentrum.

5. GHL-tip: landgoed Veldwijk
Veel zorginstellingen zijn nog steeds gevestigd op het prachtige landgoed Veldwijk. Museum-Documentatiecentrum Parkzicht geeft een beeld van de geschiedenis van de psychiatrie in het algemeen en in het bijzonder in het oude Psychiatrisch Ziekenhuis Veldwijk. Het kleine markante witte gebouwtje op het terrein van dit ziekenhuis werd in 1888 gebouwd als paviljoen 12 voor de verpleging van twee dames in de 1e klasse. 
Op het oude kerkhof ligt de zus van schilder Vincent van Gogh, Wilhelmina. Zij was, net als haar broer, psychisch ziek en werd in Veldwijk opgenomen. Hier overleed zij en werd ze begraven. Gert Hofsink, journalist en maatschappelijk werker op Veldwijk, weet daar alles van. Hij is samen met zijn vrouw geboeid door kerkhoven en zet zich in voor het onderhoud van dit kerkhof.

Reacties